Óriás eper ültetése magról

Az óriás eper ültetése magról is történhet, bár az hosszadalmasabb eljárás, mint a palánta vásárlás. Magokat gazdaboltokban, kertészetekben is lehet kapni, de akár már Kínából is rendelhető. Mivel az eper nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, sokan próbálkoznak a növény ültetésével, termesztésével. Ez pedig nemcsak nagyobb kert esetén lehetséges, mert balkonládában, ereszcsatornában is tökéletesen nevelhető eper palánta. Ha pedig még sincs rá lehetőség, akkor sem kell elkeseredni, hiszen az ország számos pontján várják eper szezonban az érdeklődőket a szedd magad akciókkal.

Óriás eper ültetése lépésenként

Az eper magok ültetése cserépbe vagy bármely más mélyebb tálba, tepsibe lehetséges. Először a cserepekbe szánt földet össze kell keverni, mégpedig 3 rész tőzeg, 1 rész jó minőségű szerves talajjal. Ezzel kell őket megtölteni. Erre kell szórni a magokat és vékonyan homokkal betakarni. Hagyni kell, hogy kicsírázzon és utána – ha már a májusi fagyok elmúltakkiültethető szabadföldbe is a palánta. Ha szükséges a magoknak a hideg előkezelés, akkor a megtöltött cserepeket először vízbe kell állítani, hogy jól megszívják magukat vízzel. Ezután hagyni kell lecsöpögni, majd erre lehet szórni a magokat. Ugyanúgy vékony homok réteggel be kell takarni, de ezután zacskókba kell tenni és berakni a hűtőbe. A legjobb, ha a zöldségtároló rekeszbe tesszük 3-4 hétre. Néha érdemes megnézni, hogy nem kezdődött-e meg a csírázás. Akkor – vagy a 3-4 hét leteltével – kivehető és világos 15-20 Celsius fokos hőmérsékletű helyre állítható, a kiültetésig.

Eper kiültetése, gondozása

Az eper ültetése előtt már gondoskodni kell a megfelelő helyéről. Lehetőleg napos, szélvédett, fagymentes helyre kerüljön. A talajt is elő kell készíteni, mélyen felásni, gyom mentesíteni és megtisztítani az esetleges talajlakó rovaroktól. Az eper nem szereti a pangó talajt, ezért érdemes komposzttal dúsított, jó víz elvezetésű, enyhén savas földbe ültetni a palántákat. A területet fekete színű anyaggal akár le is lehet takarni. Így kevésbé gyomosodik és a talaj is melegebb lesz.

Öntözésekor ügyelni kell rá, hogy a víz a talajra kerüljön, mivel a gyümölcs a sok víztől könnyen rothadásnak indulhat. Mivel nagyon vízigényes növény fontos a folyamatos öntözés számára. De inkább többször kevesebb vízzel locsoljuk. Nagyon hasznos tud lenni a csepegtető öntözés is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom