Olympia eper

Az Olympia eper egy középkésői érésű, könnyen termeszthető, bőtermő fajta. Kifejezetten alkalmas a hazai kontinentális éghajlaton való termesztésre. Az eper fajták rendkívül népszerűek nemcsak nálunk, szerte a világon. Bár eredendően az erdőkben termett és szamócának hívjuk a földön érő terméseket, a köznyelvben eperként ismert és használt inkább. Sokfelé termesztik nemcsak nagyüzemi termesztése jelentős, hiszen kiskertekben, magaságyásokban, de erkélyen, balkonokban is megtalálható. Az érési időben országszerte különböző helyeken szedd magad akciók is várják az érdeklődőket.

Olympia eper jellemzői

Gyors növekedésű, közepesen sűrű bokrokat fejleszt, a levelei összetettek, fűrészes szélűek. Késői virágzású. Rendkívül bőtermő. Keményhúsú, ízletes, fényes, sötét vörös színű terméseit május végétől június végéig több ütemben érleli. Gyümölcse nagy, – átlagosan 3 dkg körüli súllyal, – széles, kúp alakú. Fólia alatti termesztésre kiváló, szabadföldi termesztés során a második évtől várható magas hozam. Könnyen szedhető, jól szállítható, sokáig tárolható.

Olympia szamóca ültetése, gondozása

Ez a szamóca a talajjal szemben nem támaszt nagy igényeket, így bármely kerti talajba ültethető. Azonban a tápanyagban gazdag, enyhén nedves és kissé savas kényhatású, laza szerkezetű talajban fejlődik a leginkább. Már az ültetése előtt készítsük elő a talaját, amit gyommentesítsünk is. Napos  helyet keressünk számára. Az ültetési idő szabadgyökerű növény esetében márciusban, áprilisban vagy október, novemberben történhet. Konténeres növény esetében márciustól novemberig.Ültetésnél a tőtávolság 30-40 cm, a sorok távolsága is nagyjából ennyi legyen.

Mivel sekélyen gyökeresedik, ezért lehetőség szerint takarjuk a tövek környékét szalmával vagy fóliával. A mulcsozás segít a gondozása során és a nedvességet is jobban meg tudja tartani a mulcsozott talaj. Ügyeljünk a rendszeres öntözésére, főleg a hosszantartó, nagy melegekben. De ne öntözzük túl, mert a pangó vizes talajban a gyökerei károsodhatnak, gombás betegségek is könnyebben megtámadhatják. Ha nem szeretnénk, hogy eluralkodjon a kertben, érdemes ritkítani az állományt.

A leggyakoribb szamóca betegségekkel szemben ellenálló. Megelőzéssel sokat tehetünk a növények egészségének megőrzésében, érdemes ezért folyamatosan figyelni és bármi elváltozás, vagy betegség megjelenése esetén beavatkozni. Ugyanis betegségei lehetnek a bogyókat károsító gombás betegségek, mint például a szürkepenész. Megtámadhatja lisztharmat, levélfoltosság és gyökérbetegségek is. Fóliás és szabadföldi termesztésre is alkalmas. A fagyokat rendkívül jól bírja. 

Olympia eper felhasználása

Friss fogyasztásra és befőzésre is alkalmas fajta. Rendkívül finom lekvár, szörp készíthető zamatos, ízletes bogyóiból. De sütemények, édességek, levesek remek kiegészítője is lehet. A gyerekek nagy kedvence is, de arra figyeljünk, hogy babáknak 1 éves kor előtt ne adjunk belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom