Kandírozott eper

A kand√≠rozott eper nemcsak finom csemege, hanem az eper tart√≥s√≠t√°snak is egy m√≥dja. B√°r az aszal√°s ink√°bb alkalmazott, r√©g√≥ta ismert √©s haszn√°lt m√≥dja a tart√≥s√≠t√°snak. ElŇĎdeink √©let√©ben – az ember korai idŇĎszak√°ban – a gy√ľm√∂lcs aszal√°sa √©s a term√©nyek vagy az √°llatok h√ļs√°nak tart√≥s√≠t√°si felt√©telei m√©g a v√©letlen megfigyel√©sekbŇĎl alakult ki. A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ter√ľleteken m√°s-m√°s m√≥dszereket alkalmaztak. Am√≠g a hideg m√©rs√©kelt √©g√∂v ter√ľletein a konzerv√°l√°sra a fagy hat√°s√°t haszn√°lt√°k ki a j√©g felhaszn√°l√°s√°val, addig a sz√°raz, sivatagos ter√ľleteken az aszal√°s, sz√°r√≠t√°s, illetve a s√≥val val√≥ tart√≥s√≠t√°s terjedt el.

Az aszal√°s a legŇĎsibb tart√≥s√≠t√°si elj√°r√°s, mely sor√°n a gy√ľm√∂lcs√∂kbŇĎl elvon√°sra ker√ľl a v√≠ztartalom nagy r√©sze. Azonban nemcsak √≠gy lehet a t√∂bblet gy√ľm√∂lcs√∂t, z√∂lds√©get tart√≥s√≠tani. MegfelelŇĎ elŇĎk√©sz√≠t√©s ut√°n ugyanis cukorban is lehet tart√≥s√≠tani, vagy m√°s n√©ven kand√≠rozni.

Kand√≠rozott eper k√©sz√≠t√©se 

Az eper rendk√≠v√ľl eg√©szs√©ges, hiszen vitaminokban, rostokban √©s antioxid√°nsokban gazdag gy√ľm√∂lcs, ez√©rt javallott a rendszeres fogyaszt√°sa. Viszont az eper szezon nem tart sok√°ig, ez√©rt √©rdemes akkor nagyobb mennyis√©gben beszerezni a gy√ľm√∂lcsbŇĎl √©s feldolgozni. Az epret fogyaszthatjuk nyersen, vagy k√©sz√≠thet√ľnk befŇĎttet, √≠zletes lekv√°rt belŇĎle, aki szereti, kand√≠rozott epret is k√©sz√≠thet. 

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 80 dkg cukor
  • 1 liter v√≠z
  • befŇĎttes √ľvegek tetŇĎvel

A kandírozott eprek elkészítése:

  1. ElŇĎsz√∂r a vizet egy nagyobb l√°bosba kell √∂nteni, majd hozz√°adni a cukrot, amit elkever√ľnk benne.
  2. Ezut√°n feltessz√ľk fŇĎni.
  3. Amíg felforr az epret meg kell mosni, a szárait, leveleit, rossz szemeket el kell távolítani és le kell csepegtetni.
  4. Ha a v√≠z elkezd fŇĎni bele kell tenni az epret √©s tov√°bbi 20 percig kell a vizet fŇĎzni.
  5. 20 perc eltelt√©vel az epreket szŇĪrŇĎbe kell √∂nteni √©s hagyni, hogy j√≥l lecsepegjen.
  6. Majd egy tepsire kell rakni ŇĎket.
  7. A tepsit elŇĎmeleg√≠tett s√ľtŇĎben 180 fokon kb. 35-45 percig kell a s√ľtŇĎben hagyni.
  8. Ugyanis meg kell az eperszemeknek sz√°radnia, de √ļgy, hogy rugalmasak maradjanak.
  9. Ha elk√©sz√ľlt befŇĎttes√ľvegekbe z√°rva rakhatjuk is a kamra polc√°ra.

kand√≠rozott eper fogyaszthat√≥ mag√°ban vagy felhaszn√°lhat√≥ desszertek, kr√©mek, s√ľtem√©nyek, fagylaltok k√©sz√≠t√©s√©n√©l. B√°rmely gy√ľm√∂lcsbŇĎl k√©sz√≠thetŇĎ ezzel az elj√°r√°ssal kand√≠rozott gy√ľm√∂lcs. A mos√°st √©s sz√°r√≠t√°st k√∂vetŇĎen a nagyobbakat (mint az anan√°sz, alma, barack, narancs, citrom) megh√°mozzuk √©s felkock√°zzuk, a kisebbeket (mint a cseresznye, meggy, szŇĎlŇĎ) megszurk√°ljuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89lelmiszer-tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1s

Címlap kép: Kandírozott eper (forrás: https://bidista.com/kandirozott-eper-hihetetlenul-finom-es-egy-szempillantas-alatt-elkeszitheto)

Vissza a kategória cikkeihez