Kandírozott eper

A kandírozott eper nemcsak finom csemege, hanem az eper tartósításnak is egy módja. Bár az aszalás inkább alkalmazott, régóta ismert és használt módja a tartósításnak. Elődeink életében – az ember korai időszakában – a gyümölcs aszalása és a termények vagy az állatok húsának tartósítási feltételei még a véletlen megfigyelésekből alakult ki. A különböző területeken más-más módszereket alkalmaztak. Amíg a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, addig a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Azonban nemcsak így lehet a többlet gyümölcsöt, zöldséget tartósítani. Megfelelő előkészítés után ugyanis cukorban is lehet tartósítani, vagy más néven kandírozni.

Kandírozott eper készítése 

Az eper rendkívül egészséges, hiszen vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, ezért javallott a rendszeres fogyasztása. Viszont az eper szezon nem tart sokáig, ezért érdemes akkor nagyobb mennyiségben beszerezni a gyümölcsből és feldolgozni. Az epret fogyaszthatjuk nyersen, vagy készíthetünk befőttet, ízletes lekvárt belőle, aki szereti, kandírozott epret is készíthet. 

Hozzávalók:

 • 1 kg eper
 • 80 dkg cukor
 • 1 liter víz
 • befőttes üvegek tetővel

A kandírozott eprek elkészítése:

 1. Először a vizet egy nagyobb lábosba kell önteni, majd hozzáadni a cukrot, amit elkeverünk benne.
 2. Ezután feltesszük főni.
 3. Amíg felforr az epret meg kell mosni, a szárait, leveleit, rossz szemeket el kell távolítani és le kell csepegtetni.
 4. Ha a víz elkezd főni bele kell tenni az epret és további 20 percig kell a vizet főzni.
 5. 20 perc elteltével az epreket szűrőbe kell önteni és hagyni, hogy jól lecsepegjen.
 6. Majd egy tepsire kell rakni őket.
 7. A tepsit előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-45 percig kell a sütőben hagyni.
 8. Ugyanis meg kell az eperszemeknek száradnia, de úgy, hogy rugalmasak maradjanak.
 9. Ha elkészült befőttesüvegekbe zárva rakhatjuk is a kamra polcára.

kandírozott eper fogyasztható magában vagy felhasználható desszertek, krémek, sütemények, fagylaltok készítésénél. Bármely gyümölcsből készíthető ezzel az eljárással kandírozott gyümölcs. A mosást és szárítást követően a nagyobbakat (mint az ananász, alma, barack, narancs, citrom) meghámozzuk és felkockázzuk, a kisebbeket (mint a cseresznye, meggy, szőlő) megszurkáljuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89lelmiszer-tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1s

Címlap kép: Kandírozott eper (forrás: https://bidista.com/kandirozott-eper-hihetetlenul-finom-es-egy-szempillantas-alatt-elkeszitheto)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom