Gorella eper

A Gorella eper egy középkorai érésű, régi Holland fajta, ami még 1955-ből származik. Hazánkban a 70-es, 80-as években ez a fajta szamóca adta a szaporítás 90%-át. Az eper fajták rendkívül népszerűek nemcsak nálunk, szerte a világon. Bár eredendően az erdőkben termett és szamócának hívjuk a földön érő terméseket, a köznyelvben eperként ismert és használt inkább. Sokfelé termesztik nemcsak nagyüzemi termesztése jelentős, hiszen kiskertekben, magaságyásokban, de erkélyen, balkonokban is megtalálható. Az érési időben országszerte különböző helyeken szedd magad akciók is várják az érdeklődőket.

Gorella eper jellemzői

Középerős növekedésű, közepesen sűrű bokrokat fejleszt, a levelei kissé felfelé állnak. Rendkívül bőtermő. Keményhúsú, ízletes, fényes, ragyogó piros terméseit május végétől június közepéig érleli. Gyümölcse nagy, vagy középnagy, kissé hosszúkás, kúp alakú. Az első gyümölcsök alakja változatos, ezek kissé erősebben laposak, nehezebben csumázható. Fólia alatti termesztésre kiváló, szabadföldi termesztés során a második évtől várható magas hozam. Könnyen szedhető, jól szállítható.

Gorella szamóca ültetése, gondozása

Ez a szamóca a talajjal szemben nem támaszt nagy igényeket, de a tápanyagban gazdag, enyhén nedves humuszban gazdag homokos talajokon fejlődik a legjobban. Már az ültetése előtt készítsük elő a talaját, amit gyommentesítsünk is. Napos, legfeljebb félárnyékos helyet keressünk számára. Az ültetési idő augusztus, szeptemberre essen. Ültetésnél a tőtávolság 20-30 cm, a sorok távolsága 60-70 cm legyen.

Mivel sekélyen gyökeresedik, maximum 40 cm mélyen gyökerezik ezért lehetőség szerint takarjuk a tövek környékét szalmával vagy fóliával. A mulcsozás segít a gondozása során és a nedvességet is jobban meg tudja tartani a mulcsozott talaj. Ügyeljünk a rendszeres öntözésére, főleg a hosszantartó, nagy melegekben. De ne öntözzük túl, mert a pangó vizes talajban a gyökerei károsodhatnak.

Betegségekkel szemben nagyon jó ellenálló fajta, éppen ezért fóliás és szabadföldi termesztésre is kiváló. Mind ezek mellett a fagyokat is rendkívül jól bírja. 

Gorella eper felhasználása

Friss fogyasztásra és befőzésre is alkalmas fajta. Rendkívül finom lekvár, szörp készíthető zamatos, ízletes bogyóiból. De sütemények, édességek, levesek remek kiegészítője is lehet. A gyerekek nagy kedvence is, de arra figyeljünk, hogy babáknak 1 éves kor előtt ne adjunk belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom