Folytontermő eper

A folytontermő eper ültetése hálás feladat, hiszen lehetővé teszi a friss eper élvezetét egész nyáron át. Ezek a fajták nemcsak gazdag termést hoznak, hanem rendkívül ízletes és aromás gyümölcsöket is, amelyek kiválóak frissen fogyasztva, desszertekhez vagy lekvárokhoz. Az eper fajták között megtalálhatók a klasszikus nagy gyümölcsű eprek, illetve a folytonnövő fajták, de ide soroljuk az erdei szamócákat is.

Folytontermő eper fajták

Az eper ültetése előtt már érdemes átgondolni, hogy milyen célra (friss fogyasztás, lekvár főzés vagy befőzés) szeretnénk felhasználni. Érdemes olyan fajtákat összeválogatni egymás mellé, hogy akár májustól egészen június végéig a kertből tudjuk szüretelni a friss, nap érlelte, zamatos gyümölcsöt.  

Így már az ültetés előtt fontos kiválasztani a megfelelő fajtát, amely megfelel az adott éghajlati és környezeti feltételeknek is. A folytontermő eper számos fajtája közül választhatunk, melyek közül néhány a hidegebb éghajlatokra, míg mások a melegebb területekre alkalmasak.

Eper fajták – folyton termők

  • Aromas

Rendkívül ízletes, aromás eper fajta. Az egyik legnépszerűbb fajta, melynek gyümölcsei a friss fogyasztás mellett süteményekbe is kiválóan használható. Május végétől, június elejétől októberig szüretelhetők az érett bogyói.

  • Diamante

Egy rendkívül rezisztens fajta, melynek nagy élénkpiros aromás bogyói teremnek. Sokoldalúan felhasználható, mivel a friss fogasztás mellett lekvár, szörp, befőtt, fagyi és sütemény is készíthető belőle. Kiskerteb és cserépben balkonon egyaránt nevelhető. Májustól októberig folyamatosan érleli piros bogyóit.

  • Malga

Egy új korai olasz fajta, melynek narancsos piros színű bogyói fényesek, enyhén kúp alakúak. Nagy hozamot biztosít, ízletes, aromás gyümölcseiből.

Májustól októberig folyamatosan érleli zamatos bogyóit.

  • Ostara

Régi kedvelt termékeny fajta, melynek közepesen nagy bogyói teremnek. Nagyon jó illatú, lédús, igen jó ízű fajta. Bogyói viszonylag nagyok, élénk piros színűek.

Augusztustól októberig érik.

  • Selva

Nagy termést biztosító fajta, melynek a gyümölcsei nagy méretűek. Mivel gyümölcse kemény, nem sérülékeny és jól tárolható, szállítható.

Júniustól októberig folyamatosan terem.

Az utóbbi időben nagy népszerűségre tettek szert. Pedig a folytonnövő nem azt jelenti, hogy egész évben ontják zamatos bogyóikat. Májustól a fagyok beálltáig szedhető a növényről friss gyümölcs. Azonban nem állandóan, hanem virágoznak, teremnek, majd megint virágoznak, beérnek.

Folytontermő eper ültetése

Az eper ültetés során ügyeljünk arra, hogy a növényeket megfelelő távolságra ültessük egymástól, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez és a terméshez. Az eper ültetésekor ügyeljünk arra is, hogy a gyökérnyak szintjén legyen a földszint, és a növényeket alaposan locsoljuk meg az ültetés után. Napfényes, szélvédett helyet keressünk számukra.

Folytontermő eper gondozása

Nagyobb gondozást igényel, mint a klasszikus fajták. Bár valamivel kisebb bogyókat is terem, érdemes tápoldatozni és folyamatosan öntözni is úgy, hogy ne pangjon alatta a víz. Inkább sűrűbben, kevesebb vízzel locsoljuk. Az eper gondozása során rendszeres locsolásra, trágyázásra és metszésre van szükség. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk a talajt kiszáradni, és szükség esetén locsoljuk meg az epret. A trágyázás során válasszunk lassan oldódó, ásványi trágyákat, és vigyázzunk, hogy ne túl sokat adjunk, hogy elkerüljük a túlzott növekedést.

A metszés fontos része az eper gondozásának is. A régi, elhalt hajtásokat távolítsuk el, hogy helyet adjunk az új növekedésnek, és hogy megakadályozzuk a betegségek terjedését. A fiatal hajtásokat pedig vissza lehet vágni, hogy ösztönözzük az oldalhajtások növekedését és így növeljük a termést.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez 

error: Védett tartalom