F√∂ldieper √°t√ľltet√©se

A f√∂ldieper √°t√ľltet√©se fontos feladat, ha megfelelŇĎ mennyis√©gŇĪ √©s minŇĎs√©gŇĪ term√©st szeretn√©nk el√©rni. Ugyanis az eper az elsŇĎ n√©h√°ny √©vben nagyon j√≥l √©s bŇĎs√©gesen terem, azonban k√∂r√ľlbel√ľl a harmadik √©vtŇĎl azonban apr√≥bb √©s kevesebb term√©s v√°rhat√≥. Emiatt √©rdemes kb. h√°rom√©vente √°t√ľlteni olyan helyre, ahol a megelŇĎzŇĎ k√©t-h√°rom √©vben nem volt eper.

F√∂ldieper √°t√ľltet√©se

Az √°t√ľltet√©s c√©lja a telep√≠t√©s meg√ļj√≠t√°sa, valamint a bŇĎs√©gesebb term√©s el√©r√©se. Mindezek mellett a talajban l√©vŇĎ gomb√°k, rovarok ellen is v√©dekezhet√ľnk az √°ttelep√≠t√©ssel. A beteg n√∂v√©nyeket el is kell puszt√≠tani, illetve a talajt is fertŇĎtlen√≠teni.

Az √ļj helyen ‚Äď mely szint√©n napos, sz√©l v√©dett legyen ‚Äď a talajt elŇĎ kell k√©sz√≠teni az √°t√ľltet√©s elŇĎtt. Ennek a l√©p√©sei a k√∂vetkezŇĎk:

  • a talajt m√©lyen fel kell √°sni
  • a gyomokat ki kell szedni
  • talaj fertŇĎtlen√≠t√©st kell v√©gezni a talajlak√≥ rovarok, gomb√°k ellen
  • meg kell tr√°gy√°zni a talajt
  • gondoskodni a nedvess√©grŇĎl
  • fekete f√≥li√°val letakarni

Az √°t√ľltet√©s menete az eper √ľltet√©s√©vel megegyezŇĎen t√∂rt√©nik. Az eper pal√°nt√°kat 30 X 30 cm-es sor- illetve tŇĎt√°vols√°ggal aj√°nlott √ľltetni. Nem szabad a gy√∂kereket t√ļl m√©lyre rakni a f√∂ldben, mert akkor esetleg nem erednek meg. Viszont, ha t√ļl magasan vannak a gy√∂kerek, akkor kisz√°radhatnak. √Črdemes olyan magass√°gba √ľltetni, ahogy az elŇĎzŇĎ hely√ľk√∂n is voltak. A be√ľltet√©st k√∂vetŇĎen alaposan meg kell √∂nt√∂zni a n√∂v√©nyt. √Črdemes ezt az √°t√ľltet√©st is ny√°r v√©g√©re ‚Äď augusztus k√∂zepe, szeptember eleje ‚Äď idŇĎz√≠teni, hogy a gy√∂kerek m√©g a t√©l be√°llta elŇĎtt meg tudjanak erŇĎs√∂dni.

Eper gondoz√°sa

Az eper gondoz√°sa nem t√ļl bonyolult feladat, de nem is csak az √∂nt√∂z√©sbŇĎl √©s a sz√ľretel√©sbŇĎl √°ll. √Črdemes a sz√ľretet k√∂vetŇĎen is gondoskodni a gyommentes ter√ľletrŇĎl √©s a n√∂v√©ny k√∂r√ľli talaj laz√≠t√°s√°r√≥l is. Az ind√°kat is le kell v√°lasztani a n√∂v√©nyrŇĎl, amivel tov√°bb szapor√≠that√≥k. Az eper pal√°nt√°k k√∂z√© √©rdemes t√°rs n√∂v√©nyeket is √ľltetni, hogy a bogarakat, k√°rtevŇĎket t√°vol tarts√°k.

Az eper t√°rsn√∂v√©nyei: hagyma, met√©lŇĎhagyma, fokhagyma, bokorbab, spen√≥t, fejes sal√°ta, retek.

Eper √°t√ľltet√©s: szaporodjatok √©s sokasodjatok:

https://balintgazda.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

Kategória Eper