Fagyasztott eper   

A fagyasztott eper az egyik legnépszerűbb fagyasztott gyümölcs, mely kiváló alapanyaga számos egyszerűen elkészíthető, remek ételnek. Az eper szezon nem tart túl sokáig, bármennyire is szeretnénk, azonban mivel remekül le is fagyasztható, ilyen formában egész évben elérhető. Ugyan érdemes minél többet fogyasztani belőle frissen a szezonban, mivel nagyon egészséges és számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Ha nagyobb mennyiséghez jutunk, akár szedd magad akcióban, érdemes lefagyasztani a frissen szedett gyümölcsöt.

Az utóbbi években a fagyasztások mellett ismét reneszánszát élik a befőzések is, legyen az akár sárgabarack lekvár vagy ecetes uborka. Egyre többeknek fontos, hogy a saját maguk által termelt – vagy szedd magad akcióban megszedett – friss, érett zöldségekből, gyümölcsökből tegyen el a család számára télire. Emiatt is érdemes tudni, hogy mikor minek van az érési ideje, mert akkor sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá a termékekhez, főleg, ha közvetlenül a termelők által tudunk vásárolni.

Fagyasztott eper

Az eper fagyasztása az egyik legegyszerűbb eltevése télire ennek a nagyon egészséges népszerű gyümölcsnek. Fagyasztva a vitamin tartalma is megmarad. Ráadásul ki lehet porciózni a későbbi felhasználásnak megfelelő mennyiségben, így már előre is dolgozunk magunknak. Attól függően, hogy mit készítünk majd belőle hagyhatjuk egészben, vagy össze is turmixolhatjuk. Ha a fagyasztónk kapacitása engedi, mindenképpen érdemes eltenni belőle.

Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss, érett gyümölcsöt vásároljunk. Az epernek ugyanis – szemben például a sárgabarackkal vagy az őszibarackkal – nincs utóérése. Így, ha nem teljesen érett állapotában szedjük le, már nem fog beérni. Érdemes ezért az eper érési idejének megfelelően folyamatosa szedni a gyümölcsöt. Ha vásároljuk, akkor kicsit nehezebb dolgunk van, mert dobozokba értékesítik. A dobozok aljára pedig nem látunk le. Emiatt – ha tehetjük – inkább termelőtől vagy szedd magad akcióban vásároljuk.

Fagyasztott eper felhasználása, elkészítése

A fagyasztott epret közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból. Ugyanis akkor nem szabad felengedni, hanem egy gyors vizes öblítést követően még fagyottan kell felhasználni. Elkészítése megegyezik a friss eper elkészítésével.

A mirelit epret úgy is felhasználhatjuk, hogy a felhasználás előtti este kivesszük a fagyasztóból és áttesszük a hűtőbe. Majd másnap reggel kivenni onnan és hagyni szobahőmérsékleten felengedni. Felengedés után tudjuk elkészíteni például a nagyon ízletes eperkrémlevest. De rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen készülhet belőle leves, de remek turmix alapanyag is. Bár jellemzően – a nyers fogyasztásán túl – sütemények fő alapanyagaként használjuk.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom