Epres tĂșrĂłtorta

Az epres tĂșrĂłtorta egy kitƱnƑ sĂŒtemĂ©ny vĂĄlasztĂĄs az eper szezonban. AnnĂĄl is inkĂĄbb, mert sĂŒtĂ©s nĂ©lkĂŒl kĂ©szĂ­thetƑ el, Ă­gy a nagy melegben nem kell az egyĂ©bkĂ©nt is meleg konyhĂĄt tovĂĄbb fƱteni. RĂĄadĂĄsul igen gyorsan Ă©s könnyedĂ©n elkĂ©szĂ­thetƑ, bĂĄrki nekiĂĄllhat mivel kĂŒlönösebb elƑkĂ©pzettsĂ©get, tapasztalatot nem igĂ©nyel.  RendkĂ­vĂŒl finom vendĂ©gvĂĄrĂł Ă©dessĂ©g, de bĂĄrmely alkalomra, akĂĄr szĂŒletĂ©snapra is kitƱnƑ vĂĄlasztĂĄs.

Epres tĂșrĂłtorta sĂŒtĂ©s nĂ©lkĂŒl  

HozzĂĄvalĂłk 12 szelethez:

  • 50 dkg eper
  • 35 db kakaĂłs keksz
  • 25 dkg tĂșrĂł
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dl habtejszĂ­n
  • 2 evƑkanĂĄl hideg tej
  • 3 dl hideg vĂ­z
  • 1 db kezeletlen hĂ©jĂș citrom
  • 1 csomag vanĂ­liĂĄs pudingpor
  • 2 csomag vanĂ­liĂĄs cukor
  • 1 csomag szĂ­ntelen tortazselĂ©
  • 10 g porzselatin

Epres tĂșrĂłtorta elkĂ©szĂ­tĂ©se:

  1. Az epret alaposan meg kell mosni, a szårait eltåvolítani, nagyobb darabokra, negyedekre vågni és hagyni lecsöpögni. Néhåny szemet félre kell tenni a díszítéshez.
  2. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformĂĄt ki kell bĂ©lelni sĂŒtƑpapĂ­rral (az oldalĂĄt is).
  3. A vajat fel kell forrĂłsĂ­tani.
  4. A kekszet össze kell morzsolni, hozzåadni a felforrósított vajat és alaposan összekeverni.
  5. Majd kanalanként hozzå kell adni a tejet, hogy jobban összeålljon a tészta.
  6. A piskĂłtĂĄs alapot a tortaforma aljĂĄba kell nyomkodni Ă©s a hƱtƑbe kell tenni.
  7. A pudingot kĂ©t deci vĂ­zzel simĂĄra kell keverni Ă©s ĂĄllandĂł kavarĂĄs mellett sƱrƱre kell fƑzni, majd kihƱteni.
  8. A tĂșrĂłt a cukorral, a citrom levĂ©vel Ă©s a reszelt hĂ©jĂĄval simĂĄra kell keverni, majd hozzĂĄ kell adni a kihƱlt pudingport is.
  9. 1 dl vizet fel kell forralni, majd hozzå kell keverni a zselatinport, simåra kell kavarni és hagyni kihƱlni.
  10. Ha kihƱlt a pudingos, tĂșrĂłs keverĂ©khez kell adni Ă©s azzal alaposan összekeverni.
  11. EzutĂĄn a tejszĂ­nt kemĂ©ny habbĂĄ kell verni Ă©s szintĂ©n a tĂșrĂłs keverĂ©khez adni.
  12. Az összedarabolt epreket is hozzĂĄ kell keverni a tĂșrĂłs keverĂ©khez.
  13. A hƱtƑbƑl kivett torta alapra kell kanalazni a krĂ©met, elsimĂ­tani egyenletesen a tetejĂ©n Ă©s visszarakni nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄra a hidegre.
  14. Ha megdermedt a maradĂ©k eper darabokkal dĂ­szĂ­tjĂŒk tĂĄlalĂĄs elƑtt.

IgazĂĄn dekoratĂ­v, finom sĂŒtemĂ©ny, mely sima keksszel, vagy babapiskĂłtĂĄval is kĂ©szĂ­thetƑ, akĂĄr glutĂ©nmentesen is. SƑt tovĂĄbb dĂ­szĂ­thetƑ, ha a tortaforma oldalĂĄt is kirakjuk eper darabokkal.

https://www.topreceptek.hu/recept/epres-szelet-sutes-nelkul-r1587

CĂ­mlap kĂ©p: GyĂŒmölcstorta (forrĂĄs: https://www.sutikbirodalma.hu/2012/06/epres-turotorta.html)

Vissza a kategĂłria cikkeihez