Epres tiramisu

A tiramisu az utóbbi évek egyik legnépszerűbb édessége, nincs ez másképp az epres tiramisu esetében sem. Népszerűségének fő oka, hogy egyszerűen, könnyen, gyorsan elkészíthető, számos módon variálható desszert. Készíthetjük télen-nyáron szezonalitása nincs és kezdők is bátran nekiállhatnak, semmilyen előképzettséget nem igényel. Megbolondíthatjuk málnával, eperrel, szederrel, áfonyával vagy bármilyen idénygyümölccsel. Az eper nagyon egészséges, számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz és rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre is. Az epres tiramisu pohárkrém variációban is könnyen készíthető.

Epres tiramisu recept

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg eper
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg krémes túró
  • 45 db babapiskóta
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 dl mandulalikőr (elhagyható)
  • 2 kis csomag habfixáló
  • fahéj – ízlés szerint

Az epres tiramisu elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az epret alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  Majd hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni. Vágjuk kisebb darabokra.
  2. Főzzük meg a kávét és adjuk hozzá a vaníliás cukrot, esetleg kevés fahéjat. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a mandulalikőrt is.
  3. A tejszínt verjük kemény habbá a fixálóval és tegyük hűtőszekrénybe.
  4. Közben a túrót törjük össze és keverjük el a mascarponéval a porcukorral és adjuk hozzá a tejszínhabot is.
  5. A krémet osszuk 3 részre.
  6. A babapiskóták egyik felét mártsuk meg a kihűlt kávéba és sorakoztassuk őket egy kb. 20X30 cm-es, magas falú jénai tálba.
  7. Szórhatunk már közéjük is epret.
  8. Majd kenjük meg egy adag krémmel.
  9. Majd ismét sorakoztassunk kávéba mártott piskótákat a következő rétegnek, ismét eper szemek közé és krém a tetejére.
  10. Végül, ha elfogyott már a piskóta a krémes rétegre cukrozatlan kakaó port szitáljunk.
  11. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára (az sem baj, ha több).
  12. Majd szeleteljük fel és az eper szemekkel díszítve tálaljuk. Vagy akár extra tejszínhabbal is.

Igazán kitűnő választás nyári nagy melegben, amikor egyébként sem szeretnénk a sütővel még tovább melegíteni a lakást. Bármilyen gyümölccsel készíthető, akár vendégváró desszertnek is. Jó étvágyat hozzá!

Epres Tiramisu 10 perc alatt:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom