Epres sajttorta

A sütés nélküli epres sajttorta a nyári időszak egyik elmaradhatatlan édessége, mely kitűnő választás akár születésnapra, akár alkalom nélkül is. Nagyon gyorsan elkészíthető, epres finomság, melyet kár lenne kihagyni a rövid eper szezonban. Az eper egyébként is az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, mely nagyon egészséges is. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Ráadásul a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, így a különböző diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, de létezik eper diéta is. Ez a sajttorta számos módon variálható tejszínnel vagy túróval, csokival vagy anélkül, igazán csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt.

Epres sajttorta sütés nélkül – recept 

Hozzávalók az alaphoz:

  • 20 dkg zabkeksz összetörve, morzsolva
  • 8 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg krémsajt
  • 4 dl tejszín
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag habfixáló
  • fél citrom
  • eperlekvár
  • friss eper – a díszítéshez

A sütés nélküli epres sajttorta elkészítési lépései:

  1. Az epret alaposan meg kell mosni, a szárait eltávolítani és hagyni lecsöpögni. Valamennyit vágjunk szeletekre, de 16 db maradjon egészben.
  2. Öntsük egy tálba az összemorzsolt zabkekszet, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk, dolgozzuk össze az egészet.
  3. Egy 18-20 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és oszlassuk el rajta a kekszes alapot úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Majd nyomkodjuk, lapogassuk egyenletesre. Tegyük hűtőbe amíg a krémet készítjük.
  4. Ehhez a mascarponét és a krémsajtot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a cukrot a – lehetőleg bio – citrom frissen reszelt héját és levét, és a vaníliás cukrot is.
  5. Az egészet dolgozzuk össze gépi habverővel.
  6. Keverjük kemény habbá a fixálóval elkevert tejszínt majd adjuk hozzá a krémsajtos keverékhez.
  7. Az egészet óvatosan dolgozzuk össze, és simítsuk a hűtőből kivett kekszes alapra.
  8. Majd eperlekvárt kanalazzunk a tetejére, amit villával elhúzgálva dekoratívabbá, márványossá teszünk.
  9. Ezután tegyünk a széleire annyi egész epret, ahány felé majd vágjuk a tortát úgy, hogy minden szeletre jusson egy egész szem.
  10. Tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára, hogy az ízek összeérjenek és megdermedjen.
  11. Ha összedermedt, tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20-25 percet, csak ezután tálaljuk.

Az összeszeletelt eprekkel kínáljuk. Igazán dekoratív, finom édesség a végeredmény! Jó étvágyat hozzá! Gluténmentesen is készíthető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez