Tartalomjegyzék
A sütés nélküli epres sajttorta a nyári időszak egyik elmaradhatatlan édessége, mely kitűnő választás akár születésnapra, akár alkalom nélkül is. Nagyon gyorsan elkészíthető, epres finomság, melyet kár lenne kihagyni a rövid eper szezonban. Az eper egyébként is az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, mely nagyon egészséges is. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Ráadásul a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, így a különböző diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, de létezik eper diéta is. Ez a sajttorta számos módon variálható tejszínnel vagy túróval, csokival vagy anélkül, igazán csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabhatnak határt.
Epres sajttorta sütés nélkül – recept
Hozzávalók az alaphoz:
- 20 dkg zabkeksz összetörve, morzsolva
- 8 dkg vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg krémsajt
- 4 dl tejszín
- 8 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag habfixáló
- fél citrom
- eperlekvár
- friss eper – a díszítéshez
A sütés nélküli epres sajttorta elkészítési lépései:
- Az epret alaposan meg kell mosni, a szárait eltávolítani és hagyni lecsöpögni. Valamennyit vágjunk szeletekre, de 16 db maradjon egészben.
- Öntsük egy tálba az összemorzsolt zabkekszet, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk, dolgozzuk össze az egészet.
- Egy 18-20 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és oszlassuk el rajta a kekszes alapot úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Majd nyomkodjuk, lapogassuk egyenletesre. Tegyük hűtőbe amíg a krémet készítjük.
- Ehhez a mascarponét és a krémsajtot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a cukrot a – lehetőleg bio – citrom frissen reszelt héját és levét, és a vaníliás cukrot is.
- Az egészet dolgozzuk össze gépi habverővel.
- Keverjük kemény habbá a fixálóval elkevert tejszínt majd adjuk hozzá a krémsajtos keverékhez.
- Az egészet óvatosan dolgozzuk össze, és simítsuk a hűtőből kivett kekszes alapra.
- Majd eperlekvárt kanalazzunk a tetejére, amit villával elhúzgálva dekoratívabbá, márványossá teszünk.
- Ezután tegyünk a széleire annyi egész epret, ahány felé majd vágjuk a tortát úgy, hogy minden szeletre jusson egy egész szem.
- Tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára, hogy az ízek összeérjenek és megdermedjen.
- Ha összedermedt, tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20-25 percet, csak ezután tálaljuk.
Az összeszeletelt eprekkel kínáljuk. Igazán dekoratív, finom édesség a végeredmény! Jó étvágyat hozzá! Gluténmentesen is készíthető.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez