Epres poharas tiramisu

Az epres poharas tiramisu egy nagyon egyszerűen, gyorsan és könnyen elkészíthető édesség, melyet kár lenne kihagyni – az egyébként nem túl hosszú – eper szezonban. Bármely alkalomra kiváló választás, de akkor mindenképpen, ha gyorsan szeretnénk valami nagyon finomat, zamatosat enni. Kiváló bármely alkalomra, akár vendégváró édességnek is. Sütést, nagy előkészületeket nem igényel, igaz a hűtés jót tesz neki. A legfinomabb friss eperből, de a fagyasztott gyümölcs is tökéletesen megfelel. Sőt nemcsak eperből, de bármely egyéb idény gyümölcsbőlmálna, szeder, áfonya, őszibarack, meggy, cseresznyekészíthető, akár vegyesen is. Mivel sütést nem igényel, nyári nagy melegeben kitűnő választás lehet, ha gyors, zamatos édességre vágyunk.

Epres poharas tiramisu recept

Hozzávalók:

  • 35 dkg málna
  • 25 dkg mascarpone
  • fél csomag babapiskóta
  • 3 dkg porvukor
  • 2 dl tejszín
  • 3 + 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál frissen facsart citrom leve
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál keményítő

Az epres poharas tiramisu elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az epret alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  Majd hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni. Majd vágjuk kisebb darabokra.
  2. A tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  3. Ezután a mascarponét keverjük habosra a 3 evőkanál cukorral.
  4. Majd óvatosan keverjük hozzá a kemény habbá vert tejszínt is.
  5. Tegyük hűtőbe.
  6. Az epret tegyük egy lábosba (hagyjunk díszítéshez) majd adjuk hozzá a citromlevet, a vizet és 3 evőkanál cukrot.
  7. Főzzük lassú tűzön addig, amíg az eper meg nem puhul.
  8. A levéből tegyünk félre a piskóta mártogatásához és tegyük félre, hogy kihűljön.
  9. A keményítőt kevés vízzel keverjük ki és adjuk az epres szószhoz.
  10. Forraljuk fel vele és azt is tegyük félre hűlni.
  11. Készítsük elő a poharakat.
  12. A babapiskótákat törjük ketté és mártogassuk bele az eperlébe.
  13. Rétegezzük a poharak aljára, majd tegyünk rá az eperszószból és kanalazzunk egy réteget a krémből.
  14. Majd ismét piskóta, szósz és krém következik, annyi rétegben, ahogy a pohár magassága engedi.
  15. Az utolsó réteg a krém legyen.
  16. Ezután tegyük hűtőbe, néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.
  17. Fogyasztás előtt 10 perccel vegyük ki.

Díszítsük a félretett feldarabolt eper szemekkel, de szórhatunk rá kakaó port is. Jó étvágyat hozzá!

Epres tiramisu recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez