Tartalomjegyzék
Az epres poharas tiramisu egy nagyon egyszerűen, gyorsan és könnyen elkészíthető édesség, melyet kár lenne kihagyni az – egyébként nem túl hosszú – eper szezonban. Bármely alkalomra kiváló választás, de akkor mindenképpen, ha gyorsan szeretnénk valami nagyon finomat, zamatosat enni. Kiváló bármely alkalomra, akár vendégváró édességnek is. Sütést, nagy előkészületeket nem igényel, igaz a hűtés jót tesz neki. A legfinomabb friss eperből, de a fagyasztott gyümölcs is tökéletesen megfelel. Sőt nemcsak eperből, de bármely egyéb idény gyümölcsből – málna, szeder, áfonya, őszibarack, meggy, cseresznye – készíthető, akár vegyesen is. Mivel sütést nem igényel, nyári nagy melegeben kitűnő választás lehet, ha gyors, zamatos édességre vágyunk.
Epres poharas tiramisu recept
Hozzávalók:
- 35 dkg eper
- 25 dkg mascarpone
- fél csomag babapiskóta
- 3 dkg porcukor
- 2 dl tejszín
- 3 + 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál frissen facsart citrom leve
- 2 dl víz
- 1 evőkanál keményítő
Az epres poharas tiramisu elkészítése lépésről – lépésre:
- Az epret alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni. Majd hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni. Majd vágjuk kisebb darabokra.
- A tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Ezután a mascarponét keverjük habosra a 3 evőkanál cukorral.
- Majd óvatosan keverjük hozzá a kemény habbá vert tejszínt is.
- Tegyük hűtőbe.
- Az epret tegyük egy lábosba (hagyjunk díszítéshez) majd adjuk hozzá a citromlevet, a vizet és 3 evőkanál cukrot.
- Főzzük lassú tűzön addig, amíg az eper meg nem puhul.
- A levéből tegyünk félre a piskóta mártogatásához és tegyük félre, hogy kihűljön.
- A keményítőt kevés vízzel keverjük ki és adjuk az epres szószhoz.
- Forraljuk fel vele és azt is tegyük félre hűlni.
- Készítsük elő a poharakat.
- A babapiskótákat törjük ketté és mártogassuk bele az eperlébe.
- Rétegezzük a poharak aljára, majd tegyünk rá az eperszószból és kanalazzunk egy réteget a krémből.
- Majd ismét piskóta, szósz és krém következik, annyi rétegben, ahogy a pohár magassága engedi.
- Az utolsó réteg a krém legyen.
- Ezután tegyük hűtőbe, néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.
- Fogyasztás előtt 10 perccel vegyük ki.
Díszítsük a félretett feldarabolt eper szemekkel, de szórhatunk rá kakaó port is. Jó étvágyat hozzá!
Epres tiramisu recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez