Epres pite

Az epres pite pudingosan készítve egy nagyon zamatos, ízletes édesség. Az eper szezon egyik kihagyhatatlan süteménye. Kicsit időigényesebb, mint sütés nélküli társai, de megéri elkészíteni. Akár csak egy ebéd utáni desszertként, de vendégváró édességként is tökéletes választás.

Epres pite recept 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 13 dkg margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 1,5 ek natúr joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • fél citrom kifacsart leve
  • 2 ek eperlé

A töltelékhez:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor
  • 20 dkg eper
  • 5 ek eperlé

Epres piték elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az epret alaposan meg kell mosni, a szárait eltávolítani, félbe- esetleg nagyobb darabokra vágni és lecsöpögtetni.
  2. Egy nagyobb tálba az előzőleg átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral.
  3. Majd a tészta hozzávalóit hozzá kell adni és az egészet alaposan össze kell keverni.
  4. A sütőformát ki kell vajazni és lisztezni.
  5. Majd a tésztát kb. fél cm vastagra ki kell nyújtani egy meglisztezett nyújtódeszkán úgy, hogy a sütőforma méretének megfelelő legyen.
  6. Ezután bele kell simítani a kivajazott, meglisztezett sütőformába.
  7. Közben elkészítjük a tölteléket. A pudingot a leírásnak megfelelően elkészítjük. Annyi különbséggel. hogy a tejet és az eperlét keverjük hozzá a porhoz.
  8. Forrón ráöntjük a tésztára a kész pudingport és a félbevágott epreket rárakjuk a tetejére.
  9. Előmelegített sütőben közepes lángon, kb.175-180 fokon sütve kb. 40-50 perc alatt sül készre.
  10. Hagyni kell a formában kihűlni és utána könnyedén szeletelhető. Jó étvágyat hozzá!

Ez a recept készíthető más gyümölccsel (őszibarack, sárgabarack, szilva, áfonya), akár vegyesen is. Remekül variálható, ízesíthető, igazán csak a fantáziánk és a készleteink szabnak határt. Akár gluténmentesen is készíthető.

https://nlc.hu/gasztro/20170423/pite-sutemeny-recept/

Vissza a kategória cikkeihez