Az epres pite pudingosan készítve egy nagyon zamatos, ízletes édesség. De számos egyéb módon is készíthető, variálható. Az eper szezon egyik kihagyhatatlan süteménye. Kicsit időigényesebb, mint sütés nélküli társai, de megéri a fáradozást! Aki az epret és a pudingot szereti, biztosan nem fog csalódni! Bármely alkalomra, akár csak egy ebéd utáni desszertként, de vendégváró édességként is tökéletes választás.
Epres pite recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 13 dkg margarin
- 6 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 1,5 ek natúr joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- fél citrom kifacsart leve
- 2 ek eperlé
A töltelékhez:
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
- 20 dkg eper
- 5 ek eperlé
Epres piték elkészítése lépésről – lépésre:
- Az epret alaposan meg kell mosni, a szárait eltávolítani, félbe- esetleg nagyobb darabokra vágni és lecsöpögtetni.
- Egy nagyobb tálba az előzőleg átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral.
- Majd a tészta hozzávalóit hozzá kell adni és az egészet alaposan össze kell keverni.
- A sütőformát ki kell vajazni és lisztezni.
- Majd a tésztát kb. fél cm vastagra ki kell nyújtani egy meglisztezett nyújtódeszkán úgy, hogy a sütőforma méretének megfelelő legyen.
- Ezután bele kell simítani a kivajazott, meglisztezett sütőformába.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A pudingot a leírásnak megfelelően elkészítjük. Annyi különbséggel. hogy a tejet és az eperlét keverjük hozzá a porhoz.
- Forrón ráöntjük a tésztára a kész pudingport és a félbevágott epreket rárakjuk a tetejére.
- Előmelegített sütőben közepes lángon, kb.175-180 fokon sütve kb. 40-50 perc alatt sül készre.
- Hagyni kell a formában kihűlni és utána könnyedén szeletelhető. Jó étvágyat hozzá!
Ez a recept készíthető más gyümölccsel – őszibarack, sárgabarack, szilva, áfonya, málna, – akár vegyesen is. Remekül variálható, ízesíthető, igazán csak a fantáziánk és a készleteink szabnak határt. Akár gluténmentesen is készíthető.
Epres pite:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez