Tartalomjegyzék
Az epres leveles tészta nagyon gyorsan és könnyen összeállítható epres finomság. Ráadásul az eper bármely más gyümölccsel helyettesíthető, de akár vegyesen is nagyon zamatos. Ha kezdődik az eper szezon, mindenképpen kihagyhatatlan, de egész évben elkészíthetjük, hiszen befőtt vagy fagyasztott gyümölcs is használható hozzá. Az eper egyébként is nagyon egészséges gyümölcs, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Érdemes szezonban nagyobb mennyiségben vásárolni, akár szedd magad akcióban, vagy közvetlenül őstermelőtől és úgy készíteni télire. Mert eperből soha nem elég!
Egyszerű epres leveles sütemény recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg leveles tészta
A krémhez:
- 3 csomag tejszínes (vagy vaníliás, epres is lehet) főzős puding
- 20 dkg cukor + 5 dkg cukor
- 7 db tojásfehérje
- 25 dkg eper
- 9 dl víz
- 1 teáskanál vanília aroma
- néhány szem eper – díszítéshez
Az epres leveles süti elkészítése lépésről – lépésre:
- Az epret óvatosan mossuk meg, a szárait távolítsuk el, félbe- esetleg nagyobb darabokra vágjuk és hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
- Aztán a tésztát vegyük ketté és nyújtsuk vékony tepsi méretű lappá.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük halvány aranybarna színűre az egyik lapot egyben, a másikat kb. 8×8 cm-es kockákra vágva.
- A tojásfehérjékből 10 dkg cukorral verjünk kemény habot.
- Majd a pudingport keverjük el kb. 2 dl vízben csomómentesre.
- A maradék vizet forraljuk fel a vanília kivonattal és a maradék cukorral.
- A pudingot folyamatosan keverve adjuk hozzá keverjük addig, amíg be nem sűrűsödik.
- Ezután vegyük le a tűzről és óvatosan adagoljuk a tojáshabhoz, dolgozzuk össze a krémet.
- Óvatosan keverjük bele az eper darabokat is.
- A krémet egyengessük el az egészben maradt tésztán és ha még nem hűlt ki, hagyjuk kihűlni.
- Majd borítsuk be a kocka darabokkal és tegyük hűtőbe egy fél órára.
Porcukorral megszórva, eper darabokkal díszítve tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez