Epres finomságok

Az epres finomságok rendkívül sokfélék és mivel szinte ez a legelső friss gyümölcsök egyike, nagyon várjuk már tavasz végére az eper szezont. Bár már tavasz derekán megjelennek a nagyobb bevásárló központok polcain a szépen csomagolt eprek, ezek íze még sehol sincs a zamatos, érett, egyenletesen piros hazai termesztésű gyümölcsökhöz képest. Vannak, akik elcsábulnak a kínálat láttán, de sokan kivárják az igazi hazait.

Érdemes megvárni, mert szezonban az eper ára is mérséklődik, az ízek között pedig zongorázni lehet a különbséget. Ilyenkor érdemes beszerezni a lekvár, szörp esetleg befőtt hozzávalóit is. Aki maga szedné a friss gyümölcsöt, de nincs kertje, vagy ott nem terem eper, szedd magad akciókat keressen. Számos helyszínen – az ország különböző pontjain – találunk kerteket, amelyeket megnyitnak a látogatók előtt ebben az időszakban. 

Epres finomságok – étel receptek

A legegyszerűbb epres ételek a belőle készült levesek, melyek többféleképpen készíthetők. Főleg a pudingos és a tejszínes krémleves változatok igazán népszerűek, de nagy előnye, hogy számos módon változtatható. További gyümölcsök hozzáadásával pedig igazi ízorgiát lehet elérni. A variációknak tényleg szinte csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy az eperből készült ételek legnagyobb számban desszertek, sütemények formájában készíthetőek. Az epres desszertek száma szinte végtelen. A háziasszonyok számtalan remek receptet alkottak ebből a népszerű, fagyaszott állapotban egész évben elérhető gyümölcsből. A klasszikus epertorta is sokféleképpen elkészthető, akár diétás, akár gluténmentes változatokban is. A sütemények készülhetnek epres töltelékkel, vagy a tésztába keverve, de pohárkrémben is remekül megállják a helyüket. Igazán sokféle variációban készíthetők és bármely alkalomra kitűnő választás egy finom epres desszert. 

Eperből készült finomságok – italok

Az epres italok szintén számos módon elkészíthetőek, bár elsőre sokaknak az eperturmix jut eszükbe. De eperből egyéb más nyáresti hűsítők is készíthetők, akár alkoholos, akár mentes változatban, még a népszerű eper fagyi is. De ne feledkezzünk meg az édes eperborról, vagy a zamatos különleges ízvilágú eper pálinkáról sem.

https://nlc.hu/gasztro/20160522/epres-edesseg-recept/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom