Epres fánk

A farsangi időszakban előkerülnek a fánk receptek, de az igazi ínyencek rögtön az epres fánk recepteket keresik. Mert minden fánk finom, de a hagyományos amerikai az epres és a csokis fánk az igazi! A legegyszerűbb epres fánk elkészítése, ha a kisütött fánkok mélyedéseit eperrel és eperlekvárral töltjük meg, de vannak, akik a mázas fánkokat szeretik igazán. A farsangi édesség a fánk máz segítségével ugyanis még varázslatosabbá, ízletesebbé, édessebbé tehető.

A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.

Epres fánk – recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • fél citrom kifacsart leve
  • egy egész kezeletlen citrom reszelt héja
  • olaj a kisütéshez

    A mázhoz:
  • 10 dkg eper
  • 20 dkg porcukor

Epres fánkok – elkészítése, díszítése

  1. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport és a csipet sót. Összekeverjük.
  2. A vajat habosra kavarjuk a cukorral.
  3. Majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, belereszeljük a citromhéját, belefacsarjuk a levét.
  4. A vanília kivonattal tovább ízesítjük.
  5. A lisztes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vajas keverékhez.
  6. A tejjel lazítunk rajta.
  7. Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
  8.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  9. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
  10. A mázhoz az epreket össze kell turmixolni egy botmixerrel.
  11. Majd a porcukrot hozzáadva keverjük tovább.
  12. A kihűlt fánkokat megkenjük a mázzal és akár tovább is díszíthetjük.

Kiolajozott fánksütő tepsijében is süthető, akkor 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sül.

Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben készíthető!

https://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-edes-fank

Vissza a kategória cikkeihez