Tartalomjegyzék
A farsangi időszakban előkerülnek a fánk receptek, de az igazi ínyencek rögtön az epres fánk recepteket keresik. Mert minden fánk finom, de a hagyományos amerikai az epres és a csokis fánk az igazi! A legegyszerűbb epres fánk elkészítése, ha a kisütött fánkok mélyedéseit eperrel és eperlekvárral töltjük meg, de vannak, akik a mázas fánkokat szeretik igazán. A farsangi édesség a fánk máz segítségével ugyanis még varázslatosabbá, ízletesebbé, édessebbé tehető.
A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.
Epres fánk – recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 2,5 dl tej
- 5 dkg puha vaj vagy margarin
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- egy csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat
- fél citrom kifacsart leve
- egy egész kezeletlen citrom reszelt héja
- olaj a kisütéshez
A mázhoz:
- 10 dkg eper
- 20 dkg porcukor
Epres fánkok – elkészítése, díszítése
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport és a csipet sót. Összekeverjük.
- A vajat habosra kavarjuk a cukorral.
- Majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, belereszeljük a citromhéját, belefacsarjuk a levét.
- A vanília kivonattal tovább ízesítjük.
- A lisztes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vajas keverékhez.
- A tejjel lazítunk rajta.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
- A mázhoz az epreket össze kell turmixolni egy botmixerrel.
- Majd a porcukrot hozzáadva keverjük tovább.
- A kihűlt fánkokat megkenjük a mázzal és akár tovább is díszíthetjük.
Kiolajozott fánksütő tepsijében is süthető, akkor 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sül.
Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben készíthető!
https://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-edes-fank
Vissza a kategória cikkeihez