Epres ekler

Az epres ekler fánk a hagyományos ekler – vagy égetett fánk tovább gondolt változata. Ekler fánk recept többféle található, ami közös bennük, hogy finom, tejszínhabos-csokoládés fánk különlegességek, az igazi ínyenceknek! Ez a változat pedig még ezen is túl megy, mivel még eperrel is tovább gazdagítja az egyébként sem kalória szegény édességet.  

Az elkészítés módja rendkívül változatos: készülhet élesztővel forró zsírban sütve, de külön erre kitalált tarkedli sütőben is. Égetett tésztából készül a képviselőfánk, ami kör alakú, és az ekler, ami hosszúkás.

Epres ekler fánk recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg zsír
  • 4 db egész tojás
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg liszt
  • csipet só
  • csipet cukor

A mázhoz:

  • 3 dl cukrászhab
  • 1 csipet só
  • eper – ízlés szerint

Epres eklerek elkészítése:

  1. Először az epreket alaposan megmossuk, leszedjük a száraikat és a leveleket, nagyobb darabokra vágjuk és egy szűrőn hagyjuk lecsöpögni.
  2. Majd a hideg vizet a zsírral, sóval, cukorral feltesszük forrni. Vaj is használható, de akkor a repedések kisebbek lesznek, nem lesz olyan “robbanásszerű” a tészta.
  3. Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal, addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta. Addig keverjük, ameddig az edény oldaláról leválik a tészta.
  4. Lehúzzuk a tűzhelyről és állandó keverés mellett egyenként beleütjük a tojásokat, majd gyorsan, alaposan simára keverjük.
  5. A kész tésztát habzsákba töltjük és sütőfóliával kibélelt tepsibe, babapiskótányi (10-12 cm hosszú) csíkokat nyomunk belőle.
  6. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Ettől a hőfoktól emelkedik meg a tészta.
  7. A tepsit betesszük a sütőbe és a 10 percig sütjük a 220 fokon, majd még 10-15 percig 180 fokon.
  8. A megsült fánkok tetejét még forrón levágjuk, hogy a gőz ki tudjon menni belőle. Hagyjuk kihűlni.
  9. Addig a csipet sóval felverjük a tejszínt.
  10. A tejszínhabot a habzsákba rakjuk és megtöltjük vele a fánkok alját, teszünk rá az eper darabokból és a kalapokat a hab tetejére helyezzük.
  11. A kalapokat megszórjuk porcukorral, még egy tejszínhab nyomással, amire egy-egy egész epret teszünk díszítésként.

Az elkészítése nem olyan gyors, kb. 45 perc, de megéri, mert nagyon finom, kiadós fánk. Rendkívül látványos vendégváró édesség, minden alkalomra.

Jó étvágyat!

https://www.recepttar.hu/recept/ekler-fank-31379

Vissza a kategória cikkeihez