Eperszörp

Az eperszörp, – akárcsak a többi gyümölcsből készült – mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Mert aki evett/ivott már a házi készítésű finomságokból, az tudja igazán, hogy a bevásárlóközpontok polcain árult termékek meg sem közelítik a hagyományosan, házilag készült portékák ízeit. Ha nagyobb mennyiségű eperhez jutunk – ehhez érdemes az eper szezont figyelni, ráadásul már itthon is vannak szedd magad eper akciók – akkor mindenképpen érdemes eperlekvárt, szörpöt eltenni télire, de akár lefagyasztani is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet karácsonyra.

Eperszörp recept

Hozzávalók:

  • 1 kg eper (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 35 dkg cukor
  • fél citrom kifacsart leve
  • nátrium- benzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal

Eper előkészítése:

  • mosás álló vízben
  • szárak, levelek eltávolítása, az eper szemek átválogatása
  • öblítés folyó vízben
  • lecsepegtetés

Az eperszörp készítés lépései:

  1. Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt egy nagy edénybe kell tenni, a cukorral, citromlével és kevés vízzel felönteni és elkezdeni főzni alacsony lángon.
  2. Nem kell, hogy forrjon, de minimum 30 percig kell főzni.
  3. Ezután gézlapon, vagy tiszta konyharuhán át kell szűrni.
  4. Majd egy fakanálra fellógatva az epres „batyut” hagyni kell még, hogy kicsöpögjön.
  5. Legalább egy órát hagyni kell csöpögni, majd a felfogott szörpöt újra fel kell forrósítani.
  6. Egykéshegynyi nátrium-benzoátot lehet hozzá adni, de ha alaposan ki vannak fertőtlenítve az üvegek, ez el is hagyható.
  7. Azután lehet az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tölteni.
  8. Majd lezárjuk őket és 10 percig fejre állítjuk.
  9. Ezután hagyjuk kihűlni.
  10. Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Bármilyen más gyümölccsel elkészíthető, vagy akár vegyesen is főzhetjük. Érdemes próbálkozni, mert különleges ízvilágú, egyedi szörpöket készíthetünk.

Bazsalikomos eperszörp készítése:

https://www.mindmegette.hu/gyumolcsszorpok-19624/

Vissza a kategória cikkeihez