Eperlikőr

Az eperlikőr egy nagyon zamatos, gyümölcsös likőr, melyet készen is vásárolhatunk, de eper szezonban, akár magunk is készíthetünk. A különböző ízesített likőrök és kézműves házi pálinkák mintha az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődést kapnának. Bizonyára szerepe van ebben annak is, hogy míg a szocializmus évtizedeiben a pálinkákat jellemzően csak hulló gyümölcsből készítették, manapság csak a hibátlan, teljesen érett gyümölcsök kerülnek a hordókba. A minőségi különbség ezáltal pedig leírhatatlan.  Érdemes házilag is próbálkozni likőr készítésével, mert azon túl, hogy nagyon zamatos, gyümölcsös italhoz jutunk, ajándéknak sem utolsó. Csinos üvegekbe szűrve és szépen feldíszítve igazán különleges, egyedi ajándék is lehet karácsonyra.

Eperlikőr recept

Hozzávalók:

  • 1 kg eper (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 50 dkg cukor
  • 7 dl vodka
  • egy nagy kifertőtlenített üveg kupakkal

Eper előkészítése:

  • mosás álló vízben
  • szárak, levelek eltávolítása, az eper szemek átválogatása
  • öblítés folyó vízben
  • lecsepegtetés

Az eperlikőr készítés lépései:

  1. Az átmosott, lecsepegtetett gyümölcsöket félbe kell vágni.
  2. A cukorral rétegesen bele kell tenni egy nagy üvegbe (3 vagy 5 literes befőttesüveg tökéletes a célnak)
  3. Ezután rá kell önteni a vodkát is és lezárva a tetejét be kell tenni a kamrába, hogy összeérjenek az ízek.
  4. Minimum egy hónapot kell hagyni állni úgy, hogy néha megrázogatjuk (oldalt és nem fel-le) az üveget, hogy a cukor teljesen elolvadjon.
  5. Akár több hónapot is lehet hagyni érni, majd le kell szűrni a likőrt.

Kellemes, zamatos, gyümölcsös italhoz jutunk, mely akár finom vendégváró ital lehet. Érdemes kipróbálni, mert rendkívül egyszerűen elkészíthető és számos módon felhasználható.  Bármilyen más gyümölccsel elkészíthető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lik%C5%91r

Vissza a kategória cikkeihez