Eperlekvár

Az eperlekvár főzésének hazánkban ugyan nincs akkora hagyománya, mint a szilvalekvár, vagy sárgabarack lekvár főzésének, de egyre népszerűbb. A lekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni, mivel nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat. Jó tudni, hogy minél sűrűbb lekvárt szeretnénk, annál tovább kell főzni.

Eperlekvár recept

Hozzávalók:

  • 2 kg eper (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 70 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Eper előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak, levelek, sérült darabok eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • félbe, vagy negyedbe vagdosása

Az eperlekvár főzésének lépései:

  1. A félbe, illetve negyedekre vágott gyümölcsre rá kell szórni a cukrot és egy éjszakán át hagyni kell állni.
  2. Másnap botmixerrel össze kell pépesíteni és a citrom kifacsart levét is hozzá kell adni.
  3. Majd fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  4. Kis lángon kell főzni addig, amíg be nem sűrűsödik, illetve elfő a habja.
  5. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
  6. Ha egy tányérra cseppentünk egy kevés lekvárt és az már nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.
  7. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  8. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  9. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  10. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.  

Eperdzsem, eperlekvár:

https://tisztan-termeszetes.hu/cukormentes-hazi-lekvar-recept/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom