Tartalomjegyzék
Az eperlekvár főzésének hazánkban ugyan nincs akkora hagyománya, mint a szilvalekvár, vagy sárgabarack lekvár főzésének, de egyre népszerűbb. A lekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni, mivel nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat. Jó tudni, hogy minél sűrűbb lekvárt szeretnénk, annál tovább kell főzni.
Eperlekvár recept
Hozzávalók:
- 2 kg eper (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 70 dkg cukor
- 1 citrom leve
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Eper előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak, levelek, sérült darabok eltávolítása
- öblítés folyó vízben
- félbe, vagy negyedbe vagdosása
Az eperlekvár főzésének lépései:
- A félbe, illetve negyedekre vágott gyümölcsre rá kell szórni a cukrot és egy éjszakán át hagyni kell állni.
- Másnap botmixerrel össze kell pépesíteni és a citrom kifacsart levét is hozzá kell adni.
- Majd fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
- Kis lángon kell főzni addig, amíg be nem sűrűsödik, illetve elfő a habja.
- Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
- Ha egy tányérra cseppentünk egy kevés lekvárt és az már nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Eperdzsem, eperlekvár:
https://tisztan-termeszetes.hu/cukormentes-hazi-lekvar-recept/
Vissza a kategória cikkeihez