Eperkrémleves

Az eperkrĂ©mleves egy nagyon nĂ©pszerƱ, hƱsĂ­tƑ, frissĂ­tƑ leves a nyĂĄri napokra. Mivel az eper vitamin-, ĂĄsvĂĄnyi anyag Ă©s rost tartalma is magas, rĂĄadĂĄsul nagy rĂ©sze 90%-a vĂ­z, mĂ©g a fogyĂłkĂșrĂĄs Ă©trendekbe is remekĂŒl beilleszthetƑ. Arra Ă©rdemes figyelni azonban, hogy az eper mĂ©g hƱtƑben tartva sem tĂĄrolhatĂł nĂ©hĂĄny napnĂĄl tovĂĄbb. EzĂ©rt Ă©rdemes a leszedĂ©st vagy a beszerzĂ©st követƑen minĂ©l elƑbb feldolgozni. Ez a krĂ©mleves pĂĄr perc alatt elkĂ©szĂ­thetƑ, mely nagyon jĂłl esik a nyĂĄri nagy melegben.

Eperkrémleves recept

HozzĂĄvalĂłk:

  • 25 dkg eper
  • 1 evƑkanĂĄl mĂ©z
  • 0,5 dl habtejszĂ­n
  • 1 dl tej
  • fahĂ©j, szegfƱszeg – Ă­zlĂ©s szerint
  • 1 csomag vanĂ­liĂĄs cukor
  • menta Ă©s/vagy citromfƱ – Ă­zlĂ©s szerint dĂ­szĂ­tĂ©snek
  • 1 kĂĄvĂ©skanĂĄl frissen facsart citrom leve Ă©s egy negyed citromhĂ©ja

EperkrĂ©mleves elkĂ©szĂ­tĂ©se lĂ©pĂ©srƑl – lĂ©pĂ©sre:

  1. Az epret alaposan meg kell mosni a szĂĄrait, leveleit Ă©s a rossz szemeket ki kell vĂĄlogatni.  
  2. 3-4 db kivĂ©telĂ©vel – ami dĂ­szĂ­tĂ©s lesz – fĂ©lbevĂĄgjuk Ƒket.
  3. Majd a felvĂĄgott gyĂŒmölcsöt meglocsoljuk a citrommal.
  4. BeleöntjĂŒk a citromos gyĂŒmölcsöket egy tĂĄlba, majd hozzĂĄadjuk a vanĂ­liĂĄs cukrot, a tejszĂ­nt, a mĂ©zet 3-4 összevĂĄgott mentalevelet Ă©s a citrom hĂ©jĂĄt is.
  5. ÍzesĂ­thetjĂŒk kevĂ©s fahĂ©jjal, szegfƱszeggel, de ez el is hagyhatĂł.
  6. Az egĂ©szet botmixerrel össze kell pĂ©pesĂ­teni Ășgy, hogy ne maradjanak benne eper darabok.
  7. HƱtƑbe tesszĂŒk tĂĄlalĂĄsig (legalĂĄbb egy ĂłrĂĄra).
  8. TĂĄlalĂĄs elƑtt az egĂ©sz eprekkel Ă©s esetleg tejszĂ­nhabbal, mentalevĂ©lkĂ©kkel dĂ­szĂ­tjĂŒk.

Ha gyerekek nem fogyasztanak belƑle, akkor kĂ©szĂ­thetjĂŒk alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evƑkanĂĄlnyi eperlikƑr szĂŒksĂ©ges hozzĂĄ, ezzel kell összeturmixolni az eper darabokat. JĂłl behƱtve kĂ­nĂĄljuk. NyĂĄron Ă©dessĂ©g helyett is nagyon jĂł vĂĄlasztĂĄs. JĂł Ă©tvĂĄgyat hozzĂĄ!

https://www.almaimotthona.hu/sargadinnye-receptek.html

CĂ­mlap kĂ©p: GyĂŒmöcs krĂ©mleves (forrĂĄs: https://www.desszertszoba.hu/eperkremleves-2)

Vissza a kategĂłria cikkeihez