Eperkrémleves

Az eperkrémleves egy nagyon népszerű, hűsítő, frissítő leves a nyári napokra. Mivel az eper vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is magas, ráadásul nagy része 90%-a víz, még a fogyókúrás étrendekbe is remekül beilleszthető. Arra érdemes figyelni azonban, hogy az eper még hűtőben tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Ezért érdemes a leszedést vagy a beszerzést követően minél előbb feldolgozni. Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, mely nagyon jól esik a nyári nagy melegben.

Eperkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg eper
  • 1 evőkanál méz
  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
  • 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve és egy negyed citromhéja

Eperkrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az epret alaposan meg kell mosni a szárait, leveleit és a rossz szemeket ki kell válogatni.  
  2. 3-4 db kivételével – ami díszítés lesz – félbevágjuk őket.
  3. Majd a felvágott gyümölcsöt meglocsoljuk a citrommal.
  4. Beleöntjük a citromos gyümölcsöket egy tálba, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejszínt, a mézet 3-4 összevágott mentalevelet és a citrom héját is.
  5. Ízesíthetjük kevés fahéjjal, szegfűszeggel, de ez el is hagyható.
  6. Az egészet botmixerrel össze kell pépesíteni úgy, hogy ne maradjanak benne eper darabok.
  7. Hűtőbe tesszük tálalásig (legalább egy órára).
  8. Tálalás előtt az egész eprekkel és esetleg tejszínhabbal, mentalevélkékkel díszítjük.

Ha gyerekek nem fogyasztanak belőle, akkor készíthetjük alkoholosan is. Ebben az esetben kb. 1 evőkanálnyi eperlikőr szükséges hozzá, ezzel kell összeturmixolni az eper darabokat. Jól behűtve kínáljuk. Nyáron édesség helyett is nagyon jó választás. Jó étvágyat hozzá!

https://www.almaimotthona.hu/sargadinnye-receptek.html

Címlap kép: Gyümöcs krémleves (forrás: https://www.desszertszoba.hu/eperkremleves-2)

Vissza a kategória cikkeihez