Eperbor

Az eperbor elnevezĂ©s hazĂĄnkban nem helyes, mert itthon csak a szƑlƑbƑl kĂ©szĂŒlt borra vonatkozik ez az elnevezĂ©s. Minden egyĂ©b gyĂŒmölcs, virĂĄg, termĂ©s levĂ©nek erjesztĂ©sĂ©vel kĂ©szĂŒlt mĂ©rsĂ©kelt alkoholos italt gyĂŒmölcsbornak nevezzĂŒk. A gyĂŒmölcsbor ugyanolyan jĂłtĂ©kony hatĂĄsokkal bĂ­r kis mĂ©rtĂ©kƱ fogyasztĂĄs mellett, mint a szƑlƑbƑl kĂ©szĂ­tett bor. HazĂĄnkban sokfĂ©le gyĂŒmölcsbor megtalĂĄlhatĂł, Ășgy, mint a körtebor, vagy almabor esetĂ©ben is, melyek az alma Ă©s a körte erjesztĂ©sĂ©vel elƑállĂ­tott alkoholos italok.

Eperbor

Az eperbor – vagy gyĂŒmölcsbor eperbƑl – mĂĄr szĂĄmos kĂ©zmƱves ĂŒzlet polcain talĂĄlhatĂł. A halvĂĄny piros szĂ­nƱ, Ă©rett gyĂŒmölcsös Ă©s intenzĂ­v illatĂș, kifejezetten Ă©des bor savakban közepesen gazdag, zamatos, kellemes gyĂŒmölcsös utóízƱ. FƑleg az Ă©des karakteres Ă­zek kedvelƑinek ajĂĄnlott, desszertek, sĂŒtemĂ©nyek mellĂ©, vagy akĂĄr szĂĄrnyasokhoz, könnyƱ grillĂ©telekhez. ÍzvilĂĄga a könnyed, Ă©des fehĂ©rborokĂ©hoz hasonlatos. AkĂĄr otthon is lehet prĂłbĂĄlkozni az elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel.

GyĂŒmölcsbor – otthon, hĂĄzilag kĂ©szĂ­tve eperbƑl?

Az eperbor a szƑlƑbƑl kĂ©szĂŒlt boroknĂĄl kevĂ©sbĂ© erƑs, Ă©des, frissĂ­tƑ gyĂŒmölcsbor, mely elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel akĂĄr otthon is prĂłbĂĄlkozhatunk. Ha nagy mennyisĂ©gƱ gyĂŒmölcshöz jutunk Ă©rdemes megprĂłbĂĄlkozni vele. BĂĄr a szĂŒksĂ©ges hozzĂĄvalĂł eszközök miatt inkĂĄbb csak nagyobb mennyisĂ©g elkĂ©szĂ­tĂ©se esetĂ©n Ă©ri meg a rĂĄfordĂ­tĂĄst. Azt is Ă©rdemes figyelembe venni, hogy az elkĂ©szĂ­tĂ©s 5-6 hĂ©tig is eltart, Ă©s aztĂĄn az Ă­zletes, aromĂĄs gyĂŒmölcsbort nĂ©hĂĄny hĂ©t alatt ajĂĄnlott el is fogyasztani.

HozzĂĄvalĂłk:

  • 6-7 kg eper (de legalĂĄbb annyi, hogy prĂ©selĂ©s utĂĄn 5 liter legyen belƑle)
  • 3 liter vĂ­z
  • 25 g borkƑsav
  • 2 kg cukor

Eperbor elkĂ©szĂ­tĂ©se lĂ©pĂ©srƑl-lĂ©pĂ©sre:

  1. Az epreket jĂł alaposan, több vĂĄltĂłvĂ­zben ĂĄtmossuk, ĂĄtvĂĄlogatjuk. LeszedjĂŒk a szĂĄrait Ă©s a leveleket.
  2. Majd összezĂșzzuk, Ă©s nĂ©gy napon keresztĂŒl elƑérleljĂŒk.
  3. PrĂ©selĂ©s utĂĄn 5 liter eperlĂ©hez 3 liter vizet, 25 gr borkƑsavat, Ă©s 2 kg cukrot kell adni.
  4. Demizsonba kell tölteni és hagyni amíg elkezd erjedni.
  5. Az erjedĂ©s vĂ©gĂ©n kell ĂĄtfejteni elƑször, majd 3-4 hĂ©t mĂșlva ismĂ©t.

Érdemes ezt a fajta gyĂŒmölcsbort hamar elfogyasztani, mert sokĂĄig nem lehet tĂĄrolni. GyĂłgynövĂ©nyekbƑl is kĂ©szĂŒlhet gyĂŒmölcsbor, erre a cĂ©lra felhasznĂĄlhatĂł az ĂĄfonya, az articsĂłka, a bodza, a csipkebogyĂł, a galagonya Ă©s a hĂĄrs is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/GyĂŒmölcsbor

Címlap kép: Eperbor (forrås: http://www.hellosiofok.hu/helyszinek/szolgaltato/9578/tahitotfalui-eperbor-kft)

Vissza a kategĂłria cikkeihez