Eperbor

Az eperbor elnevezés hazánkban nem helyes, mert itthon csak a szőlőből készült borra vonatkozik ez az elnevezés. Minden egyéb gyümölcs, virág, termés levének erjesztésével készült mérsékelt alkoholos italt gyümölcsbornak nevezzük. A gyümölcsbor ugyanolyan jótékony hatásokkal bír kis mértékű fogyasztás mellett, mint a szőlőből készített bor. Hazánkban sokféle gyümölcsbor megtalálható, úgy, mint a körtebor, vagy almabor is, melyek az alma és a körte erjesztésével előállított alkoholos italok.

Eperbor

Az eperbor – vagy gyümölcsbor eperből – már számos kézműves üzlet, nagyobb bevásárlóközpont polcain megtalálható. De különféle webáruházban is lehetőségünk van rendelni. A szedd magad eper időszakban pedig szintén értékesítik a termelők is saját készítésű italaikat. A halvány piros színű, érett gyümölcsös és intenzív illatú, kifejezetten édes bor savakban közepesen gazdag, zamatos, kellemes gyümölcsös utóízű. Főleg az édes karakteres ízek kedvelőinek ajánlott, desszertek, sütemények mellé, vagy akár szárnyasokhoz, könnyű grillételekhez. Ízvilága a könnyed, édes fehérborokéhoz hasonlatos. Akár otthon is lehet próbálkozni az elkészítésével.

Gyümölcsbor – otthon, házilag készítve eperből?

Az eperbor a szőlőből készült boroknál kevésbé erős, édes, frissítő gyümölcsbor, mely elkészítésével akár otthon is próbálkozhatunk. Ha nagy mennyiségű gyümölcshöz jutunk érdemes megpróbálkozni vele. Bár a szükséges hozzávaló eszközök miatt inkább csak nagyobb mennyiség elkészítése esetén éri meg a ráfordítást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elkészítés 5-6 hétig is eltart, és aztán az ízletes, aromás gyümölcsbort néhány hét alatt ajánlott el is fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 6-7 kg eper (de legalább annyi, hogy préselés után 5 liter legyen belőle)
  • 3 liter víz
  • 25 g borkősav
  • 2 kg cukor

Eperbor elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Az epreket jó alaposan, több váltóvízben átmossuk, átválogatjuk. Leszedjük a szárait és a leveleket.
  2. Majd összezúzzuk, és négy napon keresztül előérleljük.
  3. Préselés után 5 liter eperléhez 3 liter vizet, 25 gr borkősavat, és 2 kg cukrot kell adni.
  4. Demizsonba kell tölteni és hagyni amíg elkezd erjedni.
  5. Az erjedés végén kell átfejteni először, majd 3-4 hét múlva ismét.

Érdemes ezt a fajta gyümölcsbort hamar elfogyasztani, mert sokáig nem lehet tárolni. Gyógynövényekből is készülhet gyümölcsbor, erre a célra felhasználható az áfonya, az articsóka, a bodza, a csipkebogyó, a galagonya és a hárs is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyümölcsbor

Címlap kép: Eperbor (forrás: http://www.hellosiofok.hu/helyszinek/szolgaltato/9578/tahitotfalui-eperbor-kft)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom