Tartalomjegyzék
Az eperbor elnevezĂ©s hazĂĄnkban nem helyes, mert itthon csak a szĆlĆbĆl kĂ©szĂŒlt borra vonatkozik ez az elnevezĂ©s. Minden egyĂ©b gyĂŒmölcs, virĂĄg, termĂ©s levĂ©nek erjesztĂ©sĂ©vel kĂ©szĂŒlt mĂ©rsĂ©kelt alkoholos italt gyĂŒmölcsbornak nevezzĂŒk. A gyĂŒmölcsbor ugyanolyan jĂłtĂ©kony hatĂĄsokkal bĂr kis mĂ©rtĂ©kƱ fogyasztĂĄs mellett, mint a szĆlĆbĆl kĂ©szĂtett bor. HazĂĄnkban sokfĂ©le gyĂŒmölcsbor megtalĂĄlhatĂł, Ășgy, mint a körtebor, vagy almabor esetĂ©ben is, melyek az alma Ă©s a körte erjesztĂ©sĂ©vel elĆĂĄllĂtott alkoholos italok.
Eperbor
Az eperbor â vagy gyĂŒmölcsbor eperbĆl â mĂĄr szĂĄmos kĂ©zmƱves ĂŒzlet polcain talĂĄlhatĂł. A halvĂĄny piros szĂnƱ, Ă©rett gyĂŒmölcsös Ă©s intenzĂv illatĂș, kifejezetten Ă©des bor savakban közepesen gazdag, zamatos, kellemes gyĂŒmölcsös utĂłĂzƱ. FĆleg az Ă©des karakteres Ăzek kedvelĆinek ajĂĄnlott, desszertek, sĂŒtemĂ©nyek mellĂ©, vagy akĂĄr szĂĄrnyasokhoz, könnyƱ grillĂ©telekhez. ĂzvilĂĄga a könnyed, Ă©des fehĂ©rborokĂ©hoz hasonlatos. AkĂĄr otthon is lehet prĂłbĂĄlkozni az elkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel.
GyĂŒmölcsbor â otthon, hĂĄzilag kĂ©szĂtve eperbĆl?
Az eperbor a szĆlĆbĆl kĂ©szĂŒlt boroknĂĄl kevĂ©sbĂ© erĆs, Ă©des, frissĂtĆ gyĂŒmölcsbor, mely elkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel akĂĄr otthon is prĂłbĂĄlkozhatunk. Ha nagy mennyisĂ©gƱ gyĂŒmölcshöz jutunk Ă©rdemes megprĂłbĂĄlkozni vele. BĂĄr a szĂŒksĂ©ges hozzĂĄvalĂł eszközök miatt inkĂĄbb csak nagyobb mennyisĂ©g elkĂ©szĂtĂ©se esetĂ©n Ă©ri meg a rĂĄfordĂtĂĄst. Azt is Ă©rdemes figyelembe venni, hogy az elkĂ©szĂtĂ©s 5-6 hĂ©tig is eltart, Ă©s aztĂĄn az Ăzletes, aromĂĄs gyĂŒmölcsbort nĂ©hĂĄny hĂ©t alatt ajĂĄnlott el is fogyasztani.
HozzĂĄvalĂłk:
- 6-7 kg eper (de legalĂĄbb annyi, hogy prĂ©selĂ©s utĂĄn 5 liter legyen belĆle)
- 3 liter vĂz
- 25 g borkĆsav
- 2 kg cukor
Eperbor elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĆl-lĂ©pĂ©sre:
- Az epreket jĂł alaposan, több vĂĄltĂłvĂzben ĂĄtmossuk, ĂĄtvĂĄlogatjuk. LeszedjĂŒk a szĂĄrait Ă©s a leveleket.
- Majd összezĂșzzuk, Ă©s nĂ©gy napon keresztĂŒl elĆĂ©rleljĂŒk.
- PrĂ©selĂ©s utĂĄn 5 liter eperlĂ©hez 3 liter vizet, 25 gr borkĆsavat, Ă©s 2 kg cukrot kell adni.
- Demizsonba kell tölteni Ă©s hagyni amĂg elkezd erjedni.
- Az erjedĂ©s vĂ©gĂ©n kell ĂĄtfejteni elĆször, majd 3-4 hĂ©t mĂșlva ismĂ©t.
Ărdemes ezt a fajta gyĂŒmölcsbort hamar elfogyasztani, mert sokĂĄig nem lehet tĂĄrolni. GyĂłgynövĂ©nyekbĆl is kĂ©szĂŒlhet gyĂŒmölcsbor, erre a cĂ©lra felhasznĂĄlhatĂł az ĂĄfonya, az articsĂłka, a bodza, a csipkebogyĂł, a galagonya Ă©s a hĂĄrs is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/GyĂŒmölcsbor
CĂmlap kĂ©p: Eperbor (forrĂĄs: http://www.hellosiofok.hu/helyszinek/szolgaltato/9578/tahitotfalui-eperbor-kft)
Vissza a kategĂłria cikkeihez