Eper

Az eper – vagy amit a köznyelvben epernek hívunk – szakmai nevén a szamóca. Bár a szamóca eredetileg a vadon termő, apró, kis piros bogyós gyümölcs. Ennek a nemesített, termesztett változata a földieper. De az eprek az eperfák termése, ettől különböztetik meg a földieper elnevezéssel is. Az évelő, tőrózsát fejlesztő növény jó alkalmazkodó képessége miatt szinte az egész világon elterjedt. A vadon termő szamócát, már az ősember is fogyasztotta. A termesztett szamóca Kelet-Ázsiából származik. Termesztése a 15. század környékén kezdődött, azóta hódította meg szinte az egész világot. A számos nemesítésnek és keresztezésnek köszönhetően napjainkra sokféle különböző időkben érő eper fajta létezik. Ennek ellenére az eper szezon nem tart túl sokáig, érdemes résen lenni, ha lekvárt, szörpöt szeretnénk készíteni, mert ezt az időszakot még az időjárás is befolyásolja.

Eprek ültetése, gondozása

Az eper szereti a meleg, szél- és fagymentes területeket. Az eper ültetése előtt azonban a talajt megfelelően elő kell készíteni és csak utána ültetni bele a palántákat. A növény nem sok törődést igényel, de fontos a folyamatos gyom mentesítése és öntözése. A locsolásnál érdemes figyelni arra, hogy az eper a pangó vizes, nedves földet nem szereti. Az eper gondozása azonban nem merül ki ennyiben. Ugyanis nagyon fontos a metszése is, mivel a kusza indák a terméshozamot csökkenthetik azáltal, hogy a növénytől elszívják a tápanyagot. Epret nemcsak kiskertben, de balkonon, cserépben, vagy akár ládákban, csövekben is lehet termeszteni. Ha egyikre sincs lehetőségünk, de magunk szednénk a friss gyümölcsöt, akkor érdemes a szezonban szedd magad akciókat keresni. Az ország számos pontján nyitják meg ebben az időszakban a kerteket az érdeklődők előtt.

Eper vitamin- és ásványi anyag tartalma

Mivel pedig rendkívül egészséges gyümölcs érdemes minél nagyobb mennyiségben feldolgozni belőle a szezonban. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A-, B-, C-, E- és K-vitamin is található benne. Valamint az alábbi ásványi anyagok is: kalcium, magnézium, kálium, vas, és foszfor. Mindezek együttes hatása és a magas antioxidáns tartalma eredményezi, hogy az eper jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli. Mivel az íze is rendkívüli a gyerekek is nagyon kedvelik és eper a babáknak is adható.

Számos felhasználási módja ismert, de az epres finomságok elsősorban a süteményeket, desszerteket jelentik számunkra. Pedig különféle epres italok is készíthetők belőle. Ha nagyobb mennyiség termett a kertünkben, vagy sikerült hozzájutnunk, érdemes a friss fogyasztáson túl le is fagyasztani, de lekvárnak is eltehetjük télire.

Eperlekvár készítése Koronás Befőzőcukorral:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szam%C3%B3ca_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom