Eper vitamin

Az eper vitamin tartalomban nagyon gazdag √©s sz√°mos √°sv√°nyi anyag, rost is megtal√°lhat√≥ benne. Magas a folyad√©k tartalma is, hiszen t√∂bb, mint 90%-a v√≠z. Ezek egy√ľttes hat√°sa miatt az eper hat√°sa a szervezetre, igaz√°n j√≥t√©kony. Az √©rett eper r√°ad√°sul olyan √©des, mint a m√©z. Ny√°ron a nagy melegben a folyad√©kot is p√≥tolhatjuk a magas v√≠ztartalm√ļ gy√ľm√∂lcs√∂kkel, de ak√°r z√∂lds√©gekkel is. Ilyen az epren t√ļl a g√∂r√∂gdinnye, s√°rgadinnye, ŇĎszibarack is. Z√∂lds√©gek k√∂z√ľl pedig elsŇĎsorban az uborka. Mivel a kal√≥ria tartalmuk viszonylag alacsony, ez√©rt m√©g fogy√≥k√ļr√°s √©trendbe is k√∂nnyed√©n beilleszthetŇĎek.

Eper vitamin tartalma

Ugyan az eper t√∂bb, mint 90%-a v√≠z, m√©gis kiv√°l√≥ vitamin- √©s √°sv√°nyi anyag forr√°s. Megtal√°lhat√≥ benne a levul√≥z ‚Äď a cukorbetegek √°ltal is fogyaszthat√≥ cukor ‚Äď az A-vitamin elŇĎvitaminja. Valamint B-, C-,E- √©s K-vitamin. Valamint az √°sv√°nyi anyagok k√∂z√ľl tartalmaz vasat, n√°triumot, foszfort, magn√©ziumot, k√°liumot, kalciumot is. M√©regtelen√≠tŇĎ hat√°sa igen jelentŇĎs. K√ľl√∂n√∂sen a m√°j √©s a ves√©k mŇĪk√∂d√©s√©t serkenti. Tov√°bb√° a magas v√≠ztartalma miatt is hat√©kony a m√©regtelen√≠t√©sben, emiatt fogy√≥k√ļr√°s √©trendekbe is kiv√°l√≥an beilleszthetŇĎ. De mivel az eper kal√≥ria tartalma meglehetŇĎsen alacsony l√©tezik kifejezetten eper di√©ta is.

Eper t√°rol√°sa, felhaszn√°l√°sa

Az eper nem t√°rolhat√≥ el sok√°ig, mivel rendk√≠v√ľl hamar megromlik, ez√©rt √©rdemes a v√°s√°rl√°st vagy a friss szed√©st k√∂vetŇĎen gyorsan megenni, vagy feldolgozni. Az epernek nincsen ut√≥√©r√©se, √≠gy a z√∂ldes, vagy halv√°ny sz√≠nŇĪ szemek nem lesznek pirosak k√©sŇĎbb sem. Ez√©rt √©rdemes olyan gy√ľm√∂lcs√∂ket v√°lasztani, ami teljesen piros, √©rett. A vitamint, antioxid√°nsokat √©s egy√©b hasznos t√°panyagokat is az √©rett eprek tartalmazz√°k.

√Črdemes azonban tudni, hogy a t√ļl√©rett eper kevesebb C-vitamint tartalmaz, mint az optim√°lisan √©rett. Az eper hŇĪtŇĎszekr√©nyben lez√°rt fedelŇĪ dobozban m√©g n√©h√°ny napig t√°rolhat√≥, de C-vitamin √©s antioxid√°ns tartalm√°b√≥l fokozatosan vesz√≠t. √ćgy annak ellen√©re, hogy megpr√≥b√°ljuk optim√°lis k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt tartani ‚Äď 90% k√∂r√ľli p√°ratartalom, 2-3 Celsius fok ‚Äď nem tarthat√≥ el 2-3 napn√°l tov√°bb jelentŇĎs roml√°s n√©lk√ľl. √Črdemes ez√©rt min√©l elŇĎbb elfogyasztani, vagy felhaszn√°lni, turmixnak, lekv√°rnak vagy s√ľtem√©nyekhez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez