Eper vitamin

Az eper vitamin tartalomban nagyon gazdag és számos ásványi anyag, rost is megtalálható benne. Magas a folyadék tartalma is, hiszen több, mint 90%-a víz. Ezek együttes hatása miatt az eper hatása a szervezetre, igazán jótékony. Az érett eper ráadásul olyan édes, mint a méz. Nyáron a nagy melegben a folyadékot is pótolhatjuk a magas víztartalmú gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is. Ilyen az epren túl a görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack is. Zöldségek közül pedig elsősorban az uborka. Mivel a kalória tartalmuk viszonylag alacsony, ezért még fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetőek.

Eper vitamin tartalma

Ugyan az eper több, mint 90%-a víz, mégis kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás. Megtalálható benne a levulóz – a cukorbetegek által is fogyasztható cukor – az A-vitamin elővitaminja. Valamint B-, C-,E- és K-vitamin. Valamint az ásványi anyagok közül tartalmaz vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, káliumot, kalciumot is. Méregtelenítő hatása igen jelentős. Különösen a máj és a vesék működését serkenti. Továbbá a magas víztartalma miatt is hatékony a méregtelenítésben, emiatt fogyókúrás étrendekbe is kiválóan beilleszthető. De mivel az eper kalória tartalma meglehetősen alacsony létezik kifejezetten eper diéta is.

Eper tárolása, felhasználása

Az eper nem tárolható el sokáig, mivel rendkívül hamar megromlik, ezért érdemes a vásárlást vagy a friss szedést követően gyorsan megenni, vagy feldolgozni. Az epernek nincsen utóérése, így a zöldes, vagy halvány színű szemek nem lesznek pirosak később sem. Ezért érdemes olyan gyümölcsöket választani, ami teljesen piros, érett. A vitamint, antioxidánsokat és egyéb hasznos tápanyagokat is az érett eprek tartalmazzák.

Érdemes azonban tudni, hogy a túlérett eper kevesebb C-vitamint tartalmaz, mint az optimálisan érett. Az eper hűtőszekrényben lezárt fedelű dobozban még néhány napig tárolható, de C-vitamin és antioxidáns tartalmából fokozatosan veszít. Így annak ellenére, hogy megpróbáljuk optimális körülmények között tartani – 90% körüli páratartalom, 2-3 Celsius fok – nem tartható el 2-3 napnál tovább jelentős romlás nélkül. Érdemes ezért minél előbb elfogyasztani, vagy felhasználni, turmixnak, lekvárnak vagy süteményekhez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom