Eper vásárlás

Az eper vásárlás már április elején az eper szezon előtt elkezdődik, hiszen már a hazai eper megjelenését megelőzően is találkozhatunk a bevásárlóközpontok polcain a népszerű gyümölccsel. Ezek azonban még nem az itthoni termőhelyekről, hanem többnyire Spanyolországból és Görögországból behozott eprek. Aki nem bírja kivárni, hogy az itthoni friss gyümölcsök is az üzletekbe kerüljenek, azok már rávetik magukat erre is. Aki biztosra akar menni a termelőktől tud vásárolni közvetlenül. Hazánkban az eper nagy népszerűségnek örvend, így az országban több helyszínen is tartanak Eperfesztivált a szezonban – jellemzően nyár elején. Érdemes ezekre is ellátogatni, mert azon túlmenően, hogy vásárlási lehetőség is van, számos érdekes programmal, gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket.

Eper vásárlás

Az eper érésétől kezdve számos országút menti standon kínálják a termelők a portékáikat és nemcsak Tahitótfalu környékén, hanem országszerte számos helyen. Érdemes ezekről a helyekről is vásárolni, hiszen valószínűleg kedvezőbb áron jutunk az ízletes, lédús csemegéhez. Több helyen akciózni is szoktak, akár 1-et fizet, 2-t vihet akcióval is. Ha eperlekvárt készítenénk, vagy nagyobb mennyiségű gyümölcsre van szükségünk, mindenképpen érdemes ilyen helyeket felkeresnünk. Vagy érdemes szedd magad akciókra is ellátogatni, ami akár családi programként is megállja a helyét. Mindenképpen ajánlott már az eper érési idejének környékén tájékozódni a lehetőségekről, mert az időjárás is megrövidítheti az amúgy sem hosszú eper szezont.

Eper tárolása

A leszedett, vagy megvásárolt epret lehetőleg minél hamarabb érdemes felhasználni. Az eperben található C-vitamin és hasznos antioxidánsok és tápanyagok ugyanis 2 nap után már jelentősen veszítenek az értékeikből. Ugyanis a tárolási idő növekedésével egyenes arányban csökken az eper tápanyag és vitamin tartalma.

Ezért érdemes:

  • minél frissebb gyümölcsöt vásárolni piacon, de leginkább termelőtől, vagy legjobb, ha magunk szedjük
  • a leszedett gyümölcsöt 2 napon belül elfogyasztani, vagy feldolgozni
  • a hűtőszekrényben zárt dobozban még eltartható néhány napig
  • a zárt, fedeles doboz biztosítja a megfelelő páratartalmat

Az eper optimális tárolása ugyanis 90-95%-os páratartalom és 2-3 Celsius fok között van. Ha nem tudjuk elfogyasztani vagy felhasználni, érdemes lefagyasztani

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom