Eper utóérése

Vannak gyümölcsök, melyek a szüretelést követően még érnek, de eper utóérése a leszedése után már nem történik. Az eper nagyon népszerű kedvelt gyümölcs hazánkban és tavasz végétől már elérhető az üzletek, piacok polcain, igaz ekkor jellemzően még nem a hazai gyümölcsöt kínálják. A szabadföldi eper szezon – az aktuális időjárás függvényében – nagyjából június elejétől indul és egészen július közepéig, végéig tart. Ugyan az időjárás nagyban befolyásolhatja, ami miatt előrébb, vagy akár későbbre is tolódhat az érés ideje.

Az eper – akárcsak a málna – igazán nagy népszerűségnek örvend hazánkban, számos kertben, de balkonokon is megtalálhatók különböző változatai. Mivel viszonylag korán érő gyümölcs a kedvencek közé tartozik, már nagyon várjuk a megjelenését. Hiszen télen kiéhezünk a friss gyümölcsök semmihez sem hasonlító ízére még akkor is, ha egyébként teszünk el befőttet, lekvárt. Mint, ahogyan a friss ropogós retek vagy az üde zöld újhagyma megjelenését is nagyon várjuk már tavasszal.

Eper utóérése

Az epernek – akárcsak a málnának, szedernek, áfonyának, meggynek vagy a cseresznyéneknincs utóérése, így azt optimális érési állapotában kéne leszedni, ami azt jelenti, hogy már egységes piros színű, nem sárgás. Ugyanakkor nem is túl érett, mert az hamarabb romlik, illetve kevesebb C-vitamint tartalmaz. A piros beérett gyümölcs tartalmazza ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.

Milyen a jó eper?

Miről ismerhető fel az érett, zamatos gyümölcs? Az alábbi szempontok segítségünkre lehetnek a választásnál:

  • a szárak és levelek nincsenek elszáradva, vagyis nem olyan régen szedték le
  • az eper szemek szép piros színűek nem sárgásak, ami az éretlenség jele
  • az optimálisan érett epernek kellemes, édeskés illata van

Az eper kiválasztása nem olyan egyszerű, mint például egy jó dinnye kiválasztása, ugyanis az epret jellemzően dobozokba szedve árulják. Így nem látszik, hogy mi van a doboz alján. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy bár a doboz tetején hívogatóan szép szemek vannak, de az alján éretlenek.

Mivel általában nem magunk válogatjuk, ezt úgy lehet elkerülni, ha magunk szedjük a gyümölcsöt. Ezt megtehetjük, ha magunk nevelgetjük a növényt, vagy szedd magad akciókban vagy őstermelőknél szerzünk be belőle. Ugyanis az a legfinomabb az a gyümölcs, ami tényleg akkor kerül leszedésre, amikor megérett. Ez sajnos a szállítás és tárolás miatt a nagyüzemi termesztésben nem igazán kivitelezhető. Annál is inkább, mivel az eper rendkívül romlandó gyümölcs.

Eper tárolása

Mivel nincs utóérése, így ami sárgásan került leszedésre, már nem fog beérni később sem. Ezért is nagyon nehéz kiválasztani az optimális szedési állapotát. Megfelelő körülmények között tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Optimális állapot a 80-90% körüli páratartalom és a 4-6 Celsius fok közötti hőmérséklet. Ezért a megvásárolt vagy leszedett gyümölcsöt érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. A hűtőszekrény alsó részein zárt dobozban még 3-4 napig tárolható, de annál tovább semmiképp. Ezalatt az idő alatt pedig már jelentősen veszít a C-vitamin tartalmából is. Ha nem tudjuk elfogyasztani inkább fagyasszuk le vagy készítsünk belőle lekvár, szörpöt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom