Eper ültetése

Az eper ültetése kiskertekben, biokertben, balkonládában és nagyüzemileg egyaránt történhet. A sikeres telepítésnek van néhány fontos állomása, amiket minden esetben érdemes végig követni. Így tudunk zamatos, bő termésű növényeket nevelni. Ez a folyamat ugyanis már az ültetéssel, sőt azt megelőzően a hely kiválasztásával és előkészítésével megkezdődik.

Eper ültetése lépésenként

Már az ültetés előtt érdemes átgondolni, hogy mi célból termesztjük (család ellátása folyamatosan a nyári hónapokban vagy eladásra stb). Az ültetés előtt ennek megfelelően pedig nagyon fontos a megfelelő fajta kiválasztása, illetve a palánták beszerzése. Itt ügyelni kell arra, hogy a növények ne legyenek fertőzöttek. A palántának három kifejlett lomblevéllel és egy fejlődőben lévő szív levéllel kell rendelkeznie. Gyökérzete legyen erős és sűrű, hervadt fonnyadt levelű növényt ne vegyünk meg.

Első lépésként ki kell választani a megfelelő helyet az eper számára és ezt már az ültetés előtt néhány héttel elő is kell készíteni. A területet, mely napos, szélvédett, alaposan és mélyen fel kell ásni. A gyomoktól, talajban lévő rovaroktól, gombáktól érdemes fertőtleníteni és megtrágyázni. A területet fekete színű anyaggal le is lehet takarni. Ez ugyanis:

  • nedvesen tartja a földet
  • nem engedi fel a gyomokat
  • melegíti a talajt

Az eper palántákat 30 cm-es sorközzel, 35 cm-re érdemes ültetni egymástól. A fekete anyagba éles késsel kereszt alakban lyukat kell vágni és abba ültetni a palántát. Nem szabad túl mélyre, mert akkor nem erednek meg. Ha viszont magasra kerülnek, akkor kiszáradnak. Ezért érdemes úgy ültetni, hogy a tápkocka teteje a föld felett, vagy azzal egy szintben legyen. Majd a palánták körül le kell nyomkodni a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon laza. Majd alaposan meg kell öntözni. Lehetőleg borús időben vagy reggel történjen a palánták ültetése.

Mikor ültessük az eper palántát? Miért jó az eper ültetése ősszel?

Az ültetésénél ugyanis nagyon fontos az időzítés is. Ha ugyanis túlzottan korán történik meg az ültetés, akkor nagyon sűrű állomány lesz a végeredmény. Ha azonban későn történik meg, akkor nem tudnak megerősödni tél előtt a palánták. Ezért a szabadföldi ültetés legalkalmasabb időpontja augusztus eleje, de természetesen tavasszal is lehetséges.

Az eper szaporítása történhet magvetéssel is. Ebben az esetben a palánták a májusi fagyok és szoktatás után ültethetők ki. Lehetőleg komposzttal dúsított, jó víz elvezetésű, enyhén savas talajba kerüljön, ugyanis az eper nem szereti a pangó vizet.

A palánták pedig ne kerüljenek árnyékos, hűvös, takarásban lévő, huzatos kert részekbe.

Eper ültetése csőbe, ládába

Az eper nemcsak a szabadföldbe kerülhet, ültethetjük csőbe, ereszcsatornába, ládába is. Ennek több előnye is van:

  • nem olyan helyigényes
  • az eper számára megfelelő földdel csak azt a területet kell ellátni
  • erkélyen, balkonon is nevelhető
  • megelőzhetjük a gyökér-, vagy termésrothadást
  • a vakond nem fogja feltúrni a frissen locsolt (fóliával letakart) földet

Eper öntözése

Az eper gondozása, öntözése rendkívül fontos, hiszen nagyon vízigényes növény. Többször kevesebb vízzel locsoljuk, de használható csepegtető öntözés is. Ugyanis a pangó vizet nem szereti. Ha mulcsot használunk a talajon, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is. Az eper sekélyen gyökerezik, ezért a kapálását óvatosan kell végezni. A földieper átültetése szintén egy néhány évente ismétlődő feladat, ugyanis 2-3 évenként meg kell újítani a telepítést.

Eper ültetése lépésről lépésre,balkonra vagy kertbe:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom