Eper ültetése tavasszal

Az eper ültetése tavasszal is történhet, de a fő szezon augusztusban van. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy akkora már jellemzően leérett a termés. Azonban az eper annyira kedvelt és népszerű gyümölcs, hogy sokan tavasszal veszik a palántákat, melyek sok esetben már virágosak, de előfordul, hogy termés is található rajtuk. Ezek nagy előnye, hogy hamarosan termést is szüretelhetünk róluk. Az eper ültetése, termesztése nemcsak kiskertekben, biokertben, de kevesebb helyen magaságyásban, balkonládában, cserépben is történhet. Éppen ezért, aki kedvet érez hozzá, hogy a saját termését szüretelje, könnyedén nekiláthat maga is a termesztésének. Nincs is annál jobb, mint mikor a zöld levélkék között felbukkannak a piros bogyók!

Eper ültetése tavasszal lépésről – lépésre:

Már az ültetés előtt nagyon fontos a megfelelő fajta kiválasztása, illetve a palánták beszerzése, valamint a helyének előkészítése. A palánta vásárlás során figyelni kell arra, hogy a növények ne legyenek fertőzöttek. A palántának három kifejlett lomblevéllel és egy fejlődőben lévő szív levéllel kell rendelkeznie. Gyökérzete legyen erős és sűrű, hervadt fonnyadt levelű növényt ne vegyünk meg.

Ha megtaláltuk a megfelelő helyet az eper számára és ezt már az ültetés előtt néhány héttel elő is kell készíteni. A területet, mely napos, szélvédett, alaposan és mélyen fel kell ásni. A gyomoktól, talajban lévő rovaroktól, gombáktól érdemes fertőtleníteni és megtrágyázni. A területet fekete színű anyaggal le is lehet takarni. Ez ugyanis:

  • nedvesen tartja a földet
  • nem engedi fel a gyomokat
  • melegíti a talajt

Az eper palántákat 30 cm-es sorközzel, 35 cm-re érdemes ültetni egymástól. A fekete anyagba éles késsel kereszt alakban lyukat kell vágni és abba ültetni a palántát. Nem szabad túl mélyre, mert akkor nem erednek meg. Ha viszont magasra kerülnek, akkor kiszáradnak. Ezért érdemes úgy ültetni, hogy a tápkocka teteje a föld felett, vagy azzal egy szintben legyen. Majd a palánták körül le kell nyomkodni a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon laza. Majd alaposan meg kell öntözni. Ha nem használunk fóliát, akkor is így történik az ültetése, csak közvetlenül a szabad földbe. Lehetőleg borús időben vagy reggel történjen a palánták ültetése.

Mikor ültessük az eper palántát?

A szabadföldbe akkor érdemes kiültetni, ha már a májusi fagyok nem veszélyeztetik. Cserépbe, balkonládába, magaságyásba, kerülhet korábban is. A magaságyás földje jellemzően néhány fokkal melegebb, mint a szabadföld. Az őszi ültetésénél sokkal fontosabb az időzítés. Ha ugyanis túlzottan korán történik meg az ültetés, akkor nagyon sűrű állomány lesz a végeredmény. Ha azonban későn történik meg, akkor nem tudnak megerősödni tél előtt a palánták. Ezért a szabadföldi ültetés legalkalmasabb időpontja augusztus eleje, közepe.

Az eper szaporítása történhet magvetéssel is. Ebben az esetben a palánták a májusi fagyok és szoktatás után ültethetők ki. Lehetőleg komposzttal dúsított, jó víz elvezetésű, enyhén savas talajba kerüljön, ugyanis az eper nem szereti a pangó vizet. Arra is figyeljünk, hogy a palánták ne kerüljenek árnyékos, hűvös, takarásban lévő, huzatos kert részekbe, de erkélyen se legyen huzatban.

Eper ültetése egyéb helyekre: csőbe, ládába

Az eper nemcsak a szabadföldbe kerülhet, ültethetjük csőbe, ereszcsatornába, ládába is. Ennek több előnye is van:

  • nem olyan helyigényes
  • az eper számára megfelelő földdel csak azt a területet kell ellátni
  • erkélyen, balkonon is nevelhető
  • megelőzhetjük a gyökér-, vagy termésrothadást
  • a vakond nem fogja feltúrni a frissen locsolt (fóliával letakart) földet

Eper öntözése, gondozása

Az eper gondozása, öntözése rendkívül fontos, hiszen nagyon vízigényes növény. Többször kevesebb vízzel locsoljuk, de használható csepegtető öntözés is. Ugyanis a pangó vizet nem szereti. Ha mulcsot használunk a talajon, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is. Az eper sekélyen gyökerezik, ezért a kapálását óvatosan kell végezni. A földieper átültetése szintén egy néhány évente ismétlődő feladat, ugyanis 2-3 évenként meg kell újítani a telepítést.

Eper ültetése lépésről lépésre, balkonra vagy kertbe:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom