Eper ültetése ősszel

Az eper ültetése ősszel történik leginkább, de tavasszal is lehetséges. A fő szezon azonban augusztusban van. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy akkora már jellemzően leérett a termés. Az eper nagyon népszerű nemcsak hazánkban, szinte az egész világon. Az első bogyós gyümölcs, ami érik tavasz végén, nyár elején, amikorra már egyébként is ki vagyunk éhezve a friss gyümölcs ízére.

Ültetése, termesztése nemcsak nagyüzemi körülmények között történik, hiszen kiskertekben, biokertekben, de kevesebb helyen magaságyásban, balkonládában, cserépben is lehetséges. Éppen ezért, aki kedvet érez hozzá, hogy a saját termését szüretelje, könnyedén nekiláthat maga is a termesztésének. Nincs is annál jobb, mint mikor a zöld levélkék között felbukkannak a piros bogyók!

Eper ültetése ősszel lépésről – lépésre:

Az őszi ültetésénél sokkal fontosabb az időzítés, mint a tavaszi esetében. Ha ugyanis túlzottan korán történik meg az ültetés, akkor nagyon sűrű állomány lesz a végeredmény. Ha azonban későn történik meg, akkor nem tudnak megerősödni tél előtt a palánták. Ezért a szabadföldi őszi ültetés legalkalmasabb időpontja augusztus eleje, közepe.

Amennyiben ennél később vásárolunk palántát, azt már nem ajánlott kiültetni a szabadföldbe. Ugyanis már nem lesz elég ideje kellő mértékben meggyökeresedni, így a téli fagyok könnyeben kárt tudnak tenni benne. Ebben az esetben cserépbe ültessük el és azt tegyük fagytól, hidegtől védett helyre. Érdemes akár hűvös, száraz helyre bevinni, mint a leandereket is az éjszakai fagyok elől. Ha eleve cserépben volt, de ez kisebb, inkább műanyag pohár jellegű, akkor se hagyjuk kint benne, mert könnyen átfagy a gyökere. Ilyenkor ültessük át nagyobb fagyálló edénybe, de akkor is védett, hűvös, fagymentes helyen tároljuk. Tavasszal aztán ki lehet ültetni a szabadföldbe.

Már a tavaszi kiültetése előtt készítsük elő gondosan a helyét, mely huzatmentes, napos hely legyen. Ássuk fel legalább 20 cm mélyen a földet, gyommentesítsük, tiszítsuk meg a talajt és javítsuk is fel tápanyagokkal. A palántákat beleállíthatjuk vízbe, hogy a gyökérzete megszívja magát nedvességgel a kiültetés előtt. Csak a tavaszi fagyok elmúltával kerüljön ki a szabadföldbe 30-30 cm tő- és sortávolságra. Érdemes fóliával takarni is a földjét.

Eper gondozása

Az eper gondozása, öntözése rendkívül fontos, hiszen nagyon vízigényes növény. Többször kevesebb vízzel locsoljuk, de használható csepegtető öntözés is. Ugyanis a pangó vizet nem szereti. Ha mulcsot használunk a talajon, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is. Az eper sekélyen gyökerezik, ezért a kapálását óvatosan kell végezni. A földieper átültetése szintén egy néhány évente ismétlődő feladat, ugyanis 2-3 évenként meg kell újítani a telepítést.

Eper ültetése lépésről lépésre, balkonra vagy kertbe:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom