Eper ültetése magról

Az eper ültetése magról izgalmas és kihívást jelentő feladat lehet bárki számára, de a végén a friss, ízletes eprek gyönyörű jutalommal kecsegtetnek. Bár az eper szaporítása általában tőosztással vagy sarjoltatással történik, a magról történő ültetés alternatív megoldás lehet azoknak, akik kíváncsiak az epertermesztés kihívásaira és izgalmaira.

A magról való vetéséhez a magokat érdemes megbízható gazdaboltban vagy kertészeti webáruházban beszerezni.

Eper ültetése magról

Magról való vetésére január végén, februárban kerülhet sor. Ha nemesített epret szeretnénk az érdemes palántáról nevelni.

Magról való ültetés során az ültetőközegben el kell helyezni a földet (homokkal elkevert földbe), melybe néhány cm mélyen szórjuk ki a magokat, majd takarjuk be. Óvatosan – hogy a magok ne jöjjenek ki a földből – locsoljuk meg őket. Majd állítsuk meleg (15-20 Celsius fok) helyre, hogy csírázásnak induljon.

Amennyiben a májusi fagyok elmúltak, a palánták kiültethetők a szabad földbe.

Eper kiültetése

Már a kiültetése előtt gondosan meg kell választani a helyét és elő kell készíteni a talaját. A palánták pedig ne kerüljenek árnyékos, hűvös, takarásban lévő, huzatos kert részekbe.

Lehetőleg napos, szélvédett helyet keressünk számára. A talajt ássuk fel mélyen és tisztítsuk meg a gyomoktól, esetleges talajlakó rovaroktól. Ezután dúsítsuk a földet komposzttal. Ezt érdemes már jóval a kiültetés előtt elvégezni, ugyanis jobb, ha a gyökerei nem érintkeznek közvetlenül a trágyával.

A kiültetését követően alaposan öntözzük meg, melyről folyamatosan gondoskodjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy pangó víz ne legyen alatta, mert azt nem szereti. Lehetőleg a tövét locsoljuk, a gyümölcsöt ne érje víz, mert attól könnyen rothadásnak indulhat.

A föld nedvesen tartásáról és a gyomok ellen mulccsal – vagy fekete színű anyaggal takarhatjuk a talajt. Így a talajt is melegebben tarthatjuk.

Az eper palántákat 30 cm-es sorközzel, 35 cm-re érdemes ültetni egymástól. A fekete anyagba éles késsel kereszt alakban lyukat kell vágni és abba ültetni a palántát. Nem szabad túl mélyre, mert akkor nem erednek meg. Ha viszont magasra kerülnek, akkor kiszáradnak. Ezért érdemes úgy ültetni, hogy a tápkocka teteje a föld felett, vagy azzal egy szintben legyen. Majd a palánták körül le kell nyomkodni a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon laza. Majd alaposan meg kell öntözni. Lehetőleg borús időben vagy reggel történjen a palánták ültetése.

Eper ültetése csőbe, ládába

Az eper nemcsak a szabadföldbe kerülhet, ültethetjük csőbe, ereszcsatornába, ládába is. Ennek több előnye is van:

  • nem olyan helyigényes
  • az eper számára megfelelő földdel csak azt a területet kell ellátni
  • erkélyen, balkonon is nevelhető
  • megelőzhetjük a gyökér-, vagy termésrothadást
  • a vakond nem fogja feltúrni a frissen locsolt (fóliával letakart) földet

De biokertben és magaságyásban is nevelhető.

Eper öntözése

Az eper gondozása, öntözése rendkívül fontos, hiszen nagyon vízigényes növény. Többször kevesebb vízzel locsoljuk, de használható csepegtető öntözés is. Ugyanis a pangó vizet nem szereti. Ha mulcsot használunk a talajon, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is. Az eper sekélyen gyökerezik, ezért a kapálását óvatosan kell végezni. A földieper átültetése szintén egy néhány évente ismétlődő feladat, ugyanis 2-3 évenként meg kell újítani a telepítést.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom