Eper ültetése balkonládába

Az eper ültetése balkonládába, magaságyásba, biokertbe, kiskertbe és nagyüzemileg egyaránt történhet. A sikeres telepítésnek van néhány fontos állomása, amiket minden esetben érdemes végig követni. Így tudunk zamatos, bő termésű növényeket nevelni, akár kis területen is.

Hogyan történjen az eper ültetése balkonládába?

Hely megválasztása

Gondoljuk át hová kerüljenek a palánták. Olyan helyet kell biztosítani számukra, ami napos-félárnyékos, de nem huzatos és a tűző nap sem fogja érni. Ez zárt erkélyek, verandák esetében még hangsúlyosabb, hiszen ha beszorul a forróság, a palánta „meg is főhet” a cserépben. Bár az egyszertermő- és a folytontermő eper fajták jól bírják a napot, a szamóca erdei növény, a félárnyékos helyet kedveli.

Palánta vásárlása

Már az ültetés előtt gondoljuk át, hogy milyen fajtát szeretnénk és vásároljuk meg a palántákat. Itt ügyelni kell arra, hogy a növények ne legyenek fertőzöttek. A palántának három kifejlett lomblevéllel és egy fejlődőben lévő szív levéllel kell rendelkeznie. Gyökérzete legyen erős és sűrű, hervadt fonnyadt levelű növényt ne vegyünk meg.

Ültetőedény, talaj

Első lépésként tehát vásároljuk meg a palántákat, valamint a cserepet és a földet is. Nem árt, ha a cserép fagyálló, hiszen az eper több évig is terem. Tökéletes számára az általános virágföld, melyet tőzeggel, biohumusszal, trágyával és kevés homokkal keverünk el.

Ültetése

A cserépben érdemes ugyanolyan mélységre ültetni, mint ahogy eredetileg volt, vagyis a tápkocka teteje a föld felett, vagy azzal egy szintben legyen. Ha mélyebbre kerül, akkor a töve – de akár a levelei is – berohadhatnak, magasra ültetve viszont kiszáradhat. Nagyjából 30 cm-el lehet számolni a növekedés során egy tő esetében, így kis méretű edényekbe csak 1-2 tövet ültessünk.

Ezután a palánták körül le kell nyomkodni a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon laza. Majd alaposan meg kell öntözni. Lehetőleg borús időben vagy reggel történjen a palánták ültetése.

Eper gondozása balkonládában

Folyamatosan gondoskodni kell az öntözéséről arra figyelve, hogy a pangó vizet nem szereti. Inkább a reggeli vagy az esti órákban locsoljuk többször kevesebb vízzel. Szükséges a tápoldatozása is, mivel csak így tudjuk biztosítani a termés növekedéséhez szükséges tápanyagokat. Erre elég, ha nagyjából 10 naponként sor kerül.

Ha mulcsot használunk, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is.

Ha letermett is hagyhatjuk a balkonon, tökéletesen áttelel, de hogy a gyökerében ne tegyen a fagy kárt, érdemes szalmával befedni a cserepet.

Ha pedig szeretnénk a kártevőket elkerülni, érdemes akár büdöskét vagy metélőhagymát is ültetni vele egy cserépbe. Nemcsak hasznos, de mutatós is lesz!

Eper ültetése csőbe, ládába

Az eper nemcsak a szabadföldbe kerülhet, ültethetjük cserépbe, csőbe, ereszcsatornába, ládába is. Ennek több előnye is van:

  • nem olyan helyigényes
  • az eper számára megfelelő földdel csak azt a területet kell ellátni
  • kis helyen (erkélyen, balkonon is) nevelhető
  • megelőzhetjük a gyökér-, vagy termésrothadást
  • a vakond nem fogja feltúrni

Eper ültetése lépésről lépésre, balkonra vagy kertbe:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom