Eper társnövényei

A növényvédelem megkönnyítésére és a kártevők távoltartására az eper társnövényei is sokat segíthetnek. Emiatt érdemes azt is végig gondolni az eper ültetése, illetve helyének megválasztása előtt, hogy az eper mellé mit ültessünk. Ugyanis bizonyos növények egymás mellé ültetve segítik, vagy akár gátolják a fejlődést, illetve vonzanak vagy távol tartanak károkozókat, kártevőket. Napjainkban pedig a vegyszermentes növényvédelem kiemelt fontosággal bír. Egyre több helyen fognak bele a bio termesztésbe hazánkban is.

A biológiai kertművelés előnyei

  1. A bio kertművelés kiindulási alapelve, hogy a természetben minden növény és állat együtt és egymásból él. Ezáltal állandó kölcsönhatásban vannak a környezetükkel.
  2. A másik fontos alapelv, hogy vegyi eredetű anyagokat – permetezőszereket, műtrágyát – nem használnak. Ehelyett szerves trágyát, különféle zöldtrágyát és saját készítésű komposztot alkalmaznak. A jó minőségű komposztot előnyben kell részesíteni, mert az a talajélet legfőbb kialakítója és fenntartója. Javítja a termés minőségét, növeli a növények ellenálló képességét még a betegségekkel szemben is.
  3. A harmadik a talajművelés módjában történt változtatás. Ugyanis nem ássák fel a talajt, mert az gátolja a talajszerkezet kialakulását és az egészséges talajélet fenntartását. Követelmény továbbá, hogy a kert talaja mindig fedett legyen, még télen is, ahogy ez a szabad természetben is látható.

Vegyes kultúrájú zöldség- és gyümölcstermesztés

A vegyes kultúra azt jelenti, hogy zöldségféléket egymás mellé és egymás után sorba ültetjük. Egyes növények ugyanis serkentik, míg mások gátolják egymás növekedését.

Egymást serkenti például:

  • a sárgarépa és a zöldhagyma
  • a cékla és a vöröshagyma
  • saláta és a hónapos retek

Míg például a paradicsom a legtöbb zöldségféle növekedését gátolja. Bizonyos növények gomba- és baktériumölő anyagot termelnek, amelyeket azután kibocsájtanak a környezetükbe. Ha például a sárgarépát a káposztasorok közé ültetjük, a káposztakárosítók nem jelennek meg. Ha bársonyvirág kerül a sorok közé, eltűnnek a fonalférgek.

Az eper társnövényei

Jó az epernek, ha bab, borágó, cékla, fűszerkömény, hagyma, fokhagyma, metélőhagyma, retek, sárgarépa, spárga, spenót, zsálya kerül mellé. A hagymafélék nemcsak a szürke penésztől és más gombás fertőzésektől védik, de jobb ízt, aromát is adnak a gyümölcsnek.

Gyógy- és fűszernövények közül: borsmenta, fűszerkömény, kakukkfű, koriander, petrezselyem. A gyógynövények erős illata, aromája nemcsak a kártevőket tartja távol, de az eper ízét is javítják.

Virágok közül a legalkalmasabbak a büdöske, körömvirág, levendula.

Ezeket az epersorok végébe, még a hagymaféléket a sorok közé is lehet ültetni.

Mit ne ültessünk az eper közelébe?

Nincsenek jó hatással az eperre, sőt gombabetegségeket okozhatnak az alábbi növények:

Az alábbiak pedig gátolják a növekedését, így ne kerüljön eper mellé: káposzták, kelfélék, karfiol, brokkoli, uborka, zeller.

A vegyes kultúra alkalmazásánál nincsenek hagyományos ágyások, ezáltal sok hasznos terület szabadul fel. A növényeket sorban egymás mellé ültetik és vetésforgót alkalmaznak. Az epret egyébként is ajánlott 2-3 évente új helyre telepíteni, ahol az azt megelőző 3-4 évben nem volt eper.

A biogazdálkodás eredményesen a kiskertben alkalmazható. De eper magaságyásban is egyszerűen nevelhető.

Célszerű először a rendelkezésre álló terület egy részén bevezetni. A teljes átállásra – mire az összes feltétel teljesül – 2-3 év is szükséges. Ha úgy döntünk, hogy megpróbáljuk ezt a termesztési módszert, készítsünk először térképet a növények ültetési sorrendjéről, a kert kialakításáról és ennek megfelelően alakítsuk ki a kertünket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom