Eper szezon

Az eper szezon már április végétől egészen júliusig tart. Bár tulajdonképpen már kora tavasztól kezdve elérhető a külföldről behozott gyümölcsnek köszönhetően. Nagyon egészséges, kedvelt gyümölcs és bár csak 1 éves koruk után adható eper a babáknak, de utána nagy kedvencük lesz nekik is. Számos módon felhasználható, és bár leginkább süteményekbe tesszük, de lekvár, pálinka is készíthető belőle.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad eper akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Eper szezon

Az eper fajták közül a korai érésűek a Honeoye, Clery, Elvíra, Rumba és az Elsanta is. Ezek május közepétől, végétől érnek. A Honeoye fajták, de sok régi eperfajta is alkalmas eperlekvárnak. Az Elvira és a Primera inkább süteményekhez vagy tortákhoz nagyon jó. Vannak fajták – minz pl. a Polka – amiből gyümölcsleveket készítenek. Ha ültetésnél a fajtákat jól összeválogatjuk – esetleg kiegészítjük néhány folytontermő bokorral is – akkor az egész szezonban biztosítani tudjuk a család friss eper ellátását.

Eper tárolása

Az eper rendkívül egészséges gyümölcs, mely számos a szervezet számára fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes tudni azonban, hogy maximum két napig tárolható jelentősebb C-vitamin és antioxidáns vesztés nélkül. Az eper optimális tárolási hőmérséklete 2-3 Celsius fok, míg a páratartalom 90-95% körüli. Ezért érdemes a fel nem használt epret hűtőszekrényben fedett tárolóban, vagy lezárt dobozban tartani, így biztosítható a megfelelő páratartalom. Azonban érdemes így is minél hamarabb feldolgozni vagy elfogyasztani.

https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis

Vissza a kategória cikkeihez