Eper szaporítása

Az eper szaporítása többféleképpen is történhet. A sikeres telepítésnek van néhány fontos állomása, amiket minden esetben érdemes végig követni. Így tudunk zamatos, bő termésű növényeket nevelni. Ez a folyamat ugyanis már az ültetéssel, sőt azt megelőzően a hely kiválasztásával és előkészítésével megkezdődik.

Eper szaporítása magról

Eper vetőmag a különböző kertészeti áruházakban, gazdaboltokban, de mostanában egyre több nagyobb élelmiszer üzletben is kapható. Könnyen termeszthető magról is, mivel könnyen és jól csírázik. Korai előneveléssel már az első évben ad termést. Fajtától függően akár az első fagyokig folyamatosan szedhető. Vetési ideje február, március közötti időszakban. A palántákat 20 X 20 cm sor- és tőtávolságra érdemes ültetni és már a fagyok után május közepén ültethető ki a szabadba. Addigra a palánták helyét már gondosan meg kell választani és a talaját előkészíteni. Az eper évekig terem, átültetése csak három-négyévente esedékes, így tervezzünk a helyével. A kifejlett növényt a fagyok kevésbé veszélyeztetik, de télre érdemes takarással védeni.

Vannak fajták, amelyek hideg előkezelést igényelnek. Ebben az esetben az alábbiak szerint kell eljárni:

 • a cserepeket meg kell tölteni 3 rész tőzeg, 1 rész szerves talajjal alaposan összekeverve
 • vízbe kell állítani, hogy megszívja magát nedvességgel
 • hagyni kell a fölösleges vizet lecsöpögni
 • a földet kissé le kell nyomkodni
 • erre kell szórni a magokat
 • majd vékonyan beszórni homokkal
 • a cserepeket nejlon zacskóba kell rakni és a hűtő zöldségtároló részébe kell helyezni 3-4 hétre
 • folyamatosan ellenőrizni kell, hogy megindult-e a csírázás
 • ha letelt a várakozási idő, ki kell venni őket a hűtőből és világos 15-20 fok körüli helyiségbe kell tenni.

Eper szaporítása indáról

Nemcsak az eper, hanem többféle növény is szaporítható indáról. Arra azonban minden esetben vigyázzunk, hogy lehetőleg éles metszőollóval vágjuk le a hosszú, hajlékony indákat, mivel, ha letépjük, akkor súlyos károkat okozhatunk az anyanövénynek.

A levágott indán számos rügy található, amelyek mindegyikéből új egyed hajthat ki. Érdemes kicsit hosszabb indát levágni, így ugyanis:

 • könnyebb elültetni
 • és a növény előbb fejleszt gyökeret

Valamennyi indás növény szaporításának legbiztosabb módszere a következő:

 1. A virágzás után az anyanövény sok indát fejleszt, amelyeket a tőről leválasztva új egyedeket nevelhetünk.
 2. Az indák legyökereznek. Amikor a gyökerek már megerősödtek, éles metszőollóval vágjuk le a töveket.
 3. Az indákat ültessük cserépbe, ahol könnyebben gondozhatjuk őket.
 4. Ültetőközegnek a legalkalmasabb az általános virágföld, de használhatjuk a virágföld és tőzeg keverékét is.
 5. Öntözzük őket gyakran, de vigyázzunk, nehogy a túl erős vízsugár megsértse a még gyenge növényeket.
 6. Amikor a gyökerek már elég erősek, vagyis teljesen benőtték a cserepet, akkor ültessük végleges helyükre.

Ha a gyökerek nem fejlődnek eléggé, ültessük át a palántát nagyobb cserépbe, addig ismételve ezt a műveletet, amíg a gyökerei annyira meg nem erősödnek, hogy a végleges helyükre kerülhetnek.

 • Az átültetés után meg kell öntözni az indát, aminek így gyorsabban erősödik meg a gyökérzete és hamarabb kezd el fejlődni.

Nem kell viszont levágni az indákat az anyanövényről, ha a körülötte fekvő területet akarjuk betelepíteni. Ilyenkor elegendő, ha gondosan felássuk az anyanövény körül fekvő területet. Így egy éven belül számos új egyed fejlődik ki majd az anyanövénytől nem messze.

A virágos növények közül a boglárka, a porcsin, vérontófű, lóhere szaporítható indásan. A fűszernövények közül például a citromfű, a menta.

Eper szaporítása tőről

Azoknál az eper fajtáknál, ahol nem fejleszt a növény indákat, a szaporítás módja a tőosztás. Ez az idős növények szétszedését jelenti. Nyár végén, ősz legelején érdemes még elvégezni, hogy a leválasztott növények még a hideg beállta előtt meg tudjanak erősödni. Minél később történik meg, annál nagyobb az esélye a kifagyásuknak.

Az indákat az anyanövényekről le kell vágni. A kb. 1 cm-es indaszárral és még ki nem fejlett levélkével, valamint a fejletlen gyökerekkel rendelkező indanövényeket perlites, homokos keverékbe kell tűzdelni. Vagy fóliasátorba vagy félárnyékos helyre kerüljön. Az első 7-10 nap alatt folyamatos öntözésre és árnyékolásra van szükségük a növényeknek. Kb. 2 hét alatt gyökeresednek meg, mely után már nem szükséges az árnyékolásuk.

Az eprek szaporítása bakhátra

A bakhátas termesztés lényege, hogy a növények egy fekete fóliával takart bakhátra kerülnek. A fólia alatt csepegtetővel oldható meg a palánták öntözése és a tápanyag utánpótlásuk is. Ennél az eljárásnál vigyázni kell, mert így az epret könnyű túl-, illetve alul öntözni. Sajnos mindkét esetben súlyos gyökérpusztulás léphet fel.

Eper átültetés: szaporodjatok és sokasodjatok:

https://balintgazda.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom