Eper pálinka

Tényleg létezik eper pálinka? A válasz: Igen. A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Pálinkának leggyakrabban szilva, körte, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly, vagy eper az alapanyaga, de bármilyen hazánkban termett gyümölcsből készülhet.

A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom, az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

Pálinka visszatekintés

A 20. század első felében – a finomító lepárlóoszlopok használatával – a szilva és törköly mellett, megjelentek a jobb minőségű, kisüsti-jellegű párlatok a barack – és eper pálinka is. A szocializmusban a hibátlan gyümölcs lepárlása pazarlásnak számított, ezért az üzemi gyümölcspálinkák hulladékgyümölcsből készültek. Ez változott meg a 90-es évektől szép lassan és jutott el a folyamat napjainkra odáig, hogy különlegesen zamatos, egyedi ízvilágú párlatok készülnek kézműves eljárással, hibátlan, érett gyümölcsökből – vagy akár zöldségekből is. Egyre népszerűbb a gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka is, mely főleg a hölgyek körében indult hódító útjára. Az ágyas pálinka az a gyümölcspálinka, amelyet a gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig.

Eper pálinka jellemzői

Az eper pálinka főzésének nagy hagyománya van. A vidéki porták udvarán gyakran megtalálható eper vagy szederfa, melynek gyümölcse igen könnyen szüretelhető. Ebből gyakran főztek pálinkát, de párlatának csak ritkán van eper illata. A földieperből vagy más szóval szamócából készített pálinka íze igazán egyedi. Kortyolgatása valódi gasztronómiai élményt kínál. Példátlanul finom nedű, melyet a hölgyek is előszeretettel választanak. Mert bár karakteres, de nem nadrágszaggató erősségű, inkább hűsítő, felüdítő. Érdemes megkóstolni, ha lehetőségünk adódik rá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Címlap kép: Epermester pálinka (forrás: https://www.epermester.hu/epermez-kisusti-eperpalinka-csomag)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom