Eper palánta ültetése

Eper palánta ültetése történhet a nagyüzemi termesztés mellett kiskertbe, biokertbe, magaságyásba, balkonládába, csőbe, ereszcsatornába egyaránt. Éppen ezért az eper termesztésnek nem lehet akadálya, hogy kevés helyünk van. Ha leleményesek vagyunk számos megoldás közül válogathatunk. Azonban a sikeres telepítésnek van néhány fontos állomása, amiket minden esetben érdemes végig követni. Így tudunk zamatos, bő termésű növényeket nevelni, akár kis területen is. Az eper szaporítása történhet magvetéssel is. Ebben az esetben a palánták a májusi fagyok és szoktatás után ültethetők ki.

Hogyan történjen az eper palánta ültetése?

Már az ültetés előtt fontos a megfelelő fajta kiválasztása, illetve a palánták beszerzése. Itt figyelni kell arra, hogy a növények ne legyenek fertőzöttek. A palántának három kifejlett lomblevéllel és egy fejlődőben lévő szív levéllel kell rendelkeznie. Gyökérzete legyen erős és sűrű, hervadt fonnyadt levelű növényt ne vegyünk meg.

Hely megválasztása

Már a vásárlás előtt ki kell választani a megfelelő helyet az eper számára és ezt már az ültetés előtt néhány héttel elő is kell készíteni. A területet, mely napos, szélvédett, alaposan és mélyen fel kell ásni. A gyomoktól, talajban lévő rovaroktól, gombáktól érdemes fertőtleníteni és megtrágyázni. A területet fekete színű anyaggal le is lehet takarni. Ez ugyanis:

  • nedvesen tartja a földet
  • nem engedi fel a gyomokat
  • melegíti a talajt

Az eper palántákat 30 cm-es sorközzel, 35 cm-re érdemes ültetni egymástól. A fekete anyagba éles késsel kereszt alakban lyukat kell vágni és abba ültetni a palántát. Nem szabad túl mélyre, mert akkor nem erednek meg. Ha viszont magasra kerülnek, akkor kiszáradnak. Ezért érdemes úgy ültetni, hogy a tápkocka teteje a föld felett, vagy azzal egy szintben legyen. Majd a palánták körül le kell nyomkodni a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon laza. Majd alaposan meg kell öntözni. (Az is jó megoldás, ha a palántákat ültetés előtt jól beáztatjuk és utána helyezzük ki). Lehetőleg borús időben vagy reggel történjen a palánták ültetése.

Mikor van az eper palánta ültetésének ideje?

Az ültetésének fő szezonja augusztus, de tavasszal is ültethető. Fontos a megfelelő időzítés. Ugyanis, ha ugyanis túlzottan korán történik meg az ültetés, akkor nagyon sűrű állomány lesz a végeredmény. Ha azonban későn történik meg, akkor nem tudnak megerősödni tél előtt a palánták. Ezért a szabadföldi ültetés legalkalmasabb időpontja augusztus közepe, vége.

Tavasszal is ültethető – ilyenkor sok esetben már virágzik is a palánta – mert ezek gondos elültetést követően, hamar termőre fordulnak és beérnek. Ehhez szükséges a folyamatos tápanyag utánpótlása a talajnak.

Eper ültetése csőbe, ládába

Az eper nemcsak a szabadföldbe kerülhet, ültethetjük csőbe, ereszcsatornába, ládába is. Ennek több előnye is van:

  • nem olyan helyigényes
  • az eper számára megfelelő földdel csak azt a területet kell ellátni
  • erkélyen, balkonon is nevelhető
  • megelőzhetjük a gyökér-, vagy termésrothadást
  • a vakond nem fogja feltúrni a frissen locsolt (fóliával letakart) földet

Eper öntözése

Az eper gondozása, öntözése rendkívül fontos, hiszen nagyon vízigényes növény. Többször kevesebb vízzel locsoljuk, de használható csepegtető öntözés is. Ugyanis a pangó vizet nem szereti. Ha mulcsot használunk a talajon, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is. Az eper sekélyen gyökerezik, ezért a kapálását óvatosan kell végezni. A földieper átültetése szintén egy néhány évente ismétlődő feladat, ugyanis 2-3 évenként meg kell újítani a telepítést.

Eper ültetése lépésről lépésre, balkonra vagy kertbe:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom