Eper metszése

Az eper metszése az egyik legfontosabb eleme az eredményes eper termesztésnek. A metszetlen bokrok kusza hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a bokor terméshozama csökken. Ezen kívül a kártevők és a betegségek is hamarabb és nagyobb károkat tudnak okozni, mint egy jól kialakított bokorrendszerű növényen. Megfelelő metszéssel továbbá javíthatunk a megjelenésén, a kondícióján is.

Hogyan és mikor történjen az eper metszése

A szamóca metszése nem egy túl bonyolult művelet, de semmiesetre sem szabad kihagyni ezt a mindenképpen meg kell ejteni. Ennek eredménye lesz a gyümölcsöző termés.

Az eper metszését többször is meg kell ejteni:

1. Inda eltávolító metszés – virágzás és szüret között

Először már a virágzás és a szüret között is el kell távolítani az indákat, melyek legyökeresedhetnek. Ugyanis:

  • elvonják a növénytől a tápanyagot
  • eltávolításával növelhető a terméshozam és a termés nagysága is
  • ezáltal csökkenthetők a növényvédelmi, talajápolási munkálatok
  • Inda eltávolító metszés – szüret után

Legkésőbb július közepéig érdemes elvégezni, ezáltal a talaj művelésére és a növényvédelemre is kevesebb ráfordítás elegendő.

2. Lomblevelek eltávolítása

Szüret után ajánlott ezt a műveletet is elvégezni, mert ezáltal a beteg növényrészeket el tudjuk távolítani. Ezzel egyidőben a már letermett szárakat is érdemes eltávolítani.

A metszés után néhány héten belül gyorsan kihajt a növény. Ilyenkor az indákat ismét el kell távolítani, hogy a virágrügy differenciálódást ne hátráltassák.

Eper szaporítása

Az eper szaporítására a legjobb módszer az indanövények felszedése. Az indanövény rendszerint 3-5 levéllel rendelkezik, melyeket nyár végétől vagy a tavaszi időszakban lehet felszedni. Ebben az esetben az anyanövényről leválasztott részeket tálcákba, cserepekbe ültetve néhány héten belül már meg is gyökeresedik a növény. Érdemes ezt még augusztusban, szeptember elején elültetni, hogy még a tél beállta előtt meg tudjanak erősödni a gyökerei. Az eper ültetése előtt ki kell alakítani a helyét és elő kell készíteni számára a talajt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szam%C3%B3ca_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom