Eper metszése

Az eper metsz√©se az egyik legfontosabb eleme az eredm√©nyes eper termeszt√©snek. A metszetlen bokrok kusza hajt√°sokat hoznak, amelyek besŇĪrŇĪs√∂dnek, √≠gy a bokor term√©shozama cs√∂kken. Ezen k√≠v√ľl a k√°rtevŇĎk √©s a betegs√©gek is hamarabb √©s nagyobb k√°rokat tudnak okozni, mint egy j√≥l kialak√≠tott bokorrendszerŇĪ n√∂v√©nyen. MegfelelŇĎ metsz√©ssel tov√°bb√° jav√≠thatunk a megjelen√©s√©n, a kond√≠ci√≥j√°n is.

Hogyan és mikor történjen az eper metszése

A szam√≥ca metsz√©se nem egy t√ļl bonyolult mŇĪvelet, de semmiesetre sem szabad kihagyni ezt a mindenk√©ppen meg kell ejteni. Ennek eredm√©nye lesz a gy√ľm√∂lcs√∂zŇĎ term√©s.

Az eper metszését többször is meg kell ejteni:

  1. Inda elt√°vol√≠t√≥ metsz√©s ‚Äď vir√°gz√°s √©s sz√ľret k√∂z√∂tt

ElŇĎsz√∂r m√°r a vir√°gz√°s √©s a sz√ľret k√∂z√∂tt is el kell t√°vol√≠tani az ind√°kat, melyek legy√∂keresedhetnek. Ugyanis:

  • elvonj√°k a n√∂v√©nytŇĎl a t√°panyagot
  • elt√°vol√≠t√°s√°val n√∂velhetŇĎ a term√©shozam √©s a term√©s nagys√°ga is
  • ez√°ltal cs√∂kkenthetŇĎk a n√∂v√©nyv√©delmi, talaj√°pol√°si munk√°latok
  • Inda elt√°vol√≠t√≥ metsz√©s ‚Äď sz√ľret ut√°n

Legk√©sŇĎbb j√ļlius k√∂zep√©ig √©rdemes elv√©gezni, ez√°ltal a talaj mŇĪvel√©s√©re √©s a n√∂v√©nyv√©delemre is kevesebb r√°ford√≠t√°s elegendŇĎ.

2. Lomblevelek eltávolítása

Sz√ľret ut√°n aj√°nlott ezt a mŇĪveletet is elv√©gezni, mert ez√°ltal a beteg n√∂v√©nyr√©szeket el tudjuk t√°vol√≠tani. Ezzel egyidŇĎben a m√°r letermett sz√°rakat is √©rdemes elt√°vol√≠tani.

A metsz√©s ut√°n n√©h√°ny h√©ten bel√ľl gyorsan kihajt a n√∂v√©ny. Ilyenkor az ind√°kat ism√©t el kell t√°vol√≠tani, hogy a vir√°gr√ľgy differenci√°l√≥d√°st ne h√°tr√°ltass√°k.

Eper szaporítása

Az eper szapor√≠t√°s√°ra a legjobb m√≥dszer az indan√∂v√©nyek felszed√©se. Az indan√∂v√©ny rendszerint 3-5 lev√©llel rendelkezik, melyeket ny√°r v√©g√©tŇĎl vagy a tavaszi idŇĎszakban lehet felszedni. Ebben az esetben az anyan√∂v√©nyrŇĎl lev√°lasztott r√©szeket t√°lc√°kba, cserepekbe √ľltetve n√©h√°ny h√©ten bel√ľl m√°r meg is gy√∂keresedik a n√∂v√©ny. √Črdemes ezt m√©g augusztusban, szeptember elej√©n el√ľltetni, hogy m√©g a t√©l be√°llta elŇĎtt meg tudjanak erŇĎs√∂dni a gy√∂kerei. Az eper √ľltet√©se elŇĎtt ki kell alak√≠tani a hely√©t √©s elŇĎ kell k√©sz√≠teni sz√°m√°ra a talajt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szam%C3%B3ca_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap)

Vissza a kategória cikkeihez

Kategória Eper