Eper mellé mit ültessünk

A növényvédelem megkönnyítésére és a kártevők távoltartására is érdemes végig gondolni, hogy az eper mellé mit ültessünk. Ugyanis bizonyos növények egymás mellé ültetve segítik, vagy akár gátolják a fejlődést, illetve vonzanak vagy távol tartanak károkozókat, kártevőket. Napjainkban pedig a vegyszermentes növényvédelem kiemelt fontosággal bír. Egyre több helyen fognak bele a bio termesztésbe hazánkban is.

A biológiai kertművelés előnyei

  1. A bio kertművelés kiindulási alapelve, hogy a természetben minden növény és állat együtt és egymásból él. Ezáltal állandó kölcsönhatásban vannak a környezetükkel.
  2. A másik fontos alapelv, hogy vegyi eredetű anyagokat – permetezőszereket, műtrágyát – nem használnak. Ehelyett szerves trágyát, különféle zöldtrágyát és saját készítésű komposztot alkalmaznak. A jó minőségű komposztot előnyben kell részesíteni, mert az a talajélet legfőbb kialakítója és fenntartója. Javítja a termés minőségét, növeli a növények ellenálló képességét még a betegségekkel szemben is.
  3. A harmadik a talajművelés módjában történt változtatás. Ugyanis nem ássák fel a talajt, mert az gátolja a talajszerkezet kialakulását és az egészséges talajélet fenntartását. Követelmény továbbá, hogy a kert talaja mindig fedett legyen, még télen is, ahogy ez a szabad természetben is látható.

Vegyes kultúrájú zöldség- és gyümölcstermesztés

A vegyes kultúra azt jelenti, hogy zöldségféléket egymás mellé és egymás után sorba ültetjük. Egyes növények ugyanis serkentik, míg mások gátolják egymás növekedését.

Egymást serkenti például:

Míg például a paradicsom a legtöbb zöldségféle növekedését gátolja. Bizonyos növények gomba- és baktériumölő anyagot termelnek, amelyeket azután kibocsájtanak a környezetükbe. Ha például a sárgarépát a káposztasorok közé ültetjük, a káposztakárosítók nem jelennek meg. Ha bársonyvirág kerül a sorok közé, eltűnnek a fonalférgek.

Eper mellé mit ültessünk?

Az eper társnövényei

Jó az epernek, ha bab, borágó, cékla, fűszerkömény, hagyma, fokhagyma, metélőhagyma, retek, sárgarépa, spárga, spenót, zsálya kerül mellé. A hagymafélék nemcsak a szürke penésztől és más gombás fertőzésektől védik, de jobb ízt, aromát is adnak a gyümölcsnek.

Gyógy- és fűszernövények közül: borsmenta, fűszerkömény, kakukkfű, koriander, petrezselyem. A gyógynövények erős illata, aromája nemcsak a kártevőket tartja távol, de az eper ízét is javítják.

Virágok közül: a büdöske, körömvirág, levendula.

Ezeket az epersorok végébe, még a hagymaféléket a sorok közé is lehet ültetni.

Árt az epernek: Nincsenek jó hatással, sőt gombabetegségeket okozhatnak: szeder, málna és egyéb bogyós gyümölcsök, rózsa, krizantém, dinnye, káposzta- és burgonyafélék.

Az alábbiak pedig gátolják a növekedését, így ne kerüljön eper mellé: káposzták, kelfélék, karfiol, brokkoli, uborka, zeller.

A vegyes kultúra alkalmazásánál nincsenek hagyományos ágyások, ezáltal sok hasznos terület szabadul fel. A növényeket sorban egymás mellé ültetik és vetésforgót alkalmaznak. Az epret egyébként is ajánlott 2-3 évente új helyre telepíteni, ahol az azt megelőző 3-4 évben nem volt eper.

A biogazdálkodás eredményesen a kiskertben alkalmazható.

Célszerű először a rendelkezésre álló terület egy részén bevezetni. A teljes átállásra – mire az összes feltétel teljesül – 2-3 év is szükséges. Ha úgy döntünk, hogy megpróbáljuk ezt a termesztési módszert, készítsünk először térképet a növények ültetési sorrendjéről, a kert kialakításáról és ennek megfelelően alakítsuk ki a kertünket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom