Eper jótékony hatásai

Az eper jótékony hatásai napjainkra egyre ismertebbek, ennek megfelelően az eper is egyre keresettebb gyümölcs lett az utóbbi években.  Az eper – vagy közismertebb nevén szamóca – rendkívül népszerű gyümölcs hazánkban. Népszerűségének egyik fő oka az egészségességében rejlik, illetve nagyon ízletes, zamatos csemege. Eper a babáknak is adható igaz csak 12 hónapos koruk után. A nagyobb bevásárló központok polcain már kora tavasztó elérhető, de ennek az íze meg sem közelíti a szabadföldön termesztett, nap érlelte gyümölcsök ízét.

Érdemes mindenképpen megvárni a hazai eper szezont és akkor beszerezni a zamatos gyümölcsből, ekkor a legkedvezőbb az ára is. Ebben az időszakban még szedd magad akciókat is találhatunk országszerte számos helyen, érdemes ezeket is keresni.

Eper jótékony hatásai

Az eper számos vitamint és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostokat tartalmaz. Mindezek együttes hatása eredményezi, hogy sokféle betegség megelőzésében, leküzdésében nagyon hasznos. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Az eper védi a szívet és a megfelelő vérnyomás beállításában is szerepet játszik. A koleszterinszint megfelelő szinten tartásában is segítség. Mivel rostban és víztartalomban is igen gazdag, nagyon hatásos a méregtelenítésnél, fogyókúrába is jól beilleszthető. A benne található gyulladáscsökkentő anyagoknak és antioxidánsoknak köszönhetően hatékony segítség a gyulladásos megbetegedések – köszvény, reumás panaszok – enyhítésében is. Az antioxidánsok és a C-vitamin együttes hatása pedig segít a szem egészségének megőrzésében. Mivel remek C-vitamin forrás, így az immunerősítésben is rendkívül hatékony.  

Az eper további hatásai a szervezetre:

  • segíti a húgysav kiürülését
  • baktériumölő
  • vizelet hajtó
  • hashajtó
  • vértisztító
  • kiegyensúlyozó, roboráló
  • frissítő, erősítő

Érdemes a szezonban nagyobb mennyiségű epret is beszerezni, mert kiváló lekvár és szörp alapanyag és le is fagyasztható. Teljesen érett állapotban fogyasszuk és így is szedjük le, mivel az epernek nincs utóérése. Azonban érdemes figyelni rá, hogy minél előbb elfogyasszuk vagy felhasználjuk, mert nagyon romlandó. 2-3 napnál tovább hűtőben sem áll el, ráadásul minél tovább tároljuk annál jobban veszít értékes vitaminjaiból.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom