Eper gondozása

Az eper gondozása hálás feladat, mert sok törődést nem igényel, mégis gyönyörű bogyókat terem egy kis odafigyeléssel. Az eper – vagy helyesebben szamóca, illetve földieper – nagyon egészséges, vitamindús gyümölcs, mely nemcsak a kertekben, de balkonokon, erkélyeken is nevelhető. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, így érdemes tartani belőle. Ha nincs rá lehetőség, akkor sem kell elkeseredni, mert eper szezonban számos helyszínen várják szedd magad akciókkal az érdeklődőket az ország különböző helyszínein.

Eper ültetése

Az eper ültetésére a legoptimálisabb idő általában augusztus elején van. Bár, ha a szaporítása magról történik, akkor májusban a fagyok elmúltával. Az eper nemcsak kertben, hanem balkonládákban, ereszcsövekben is nevelhető, így lehetőséget adva arra, hogy kert nélkül is szüretelhessünk zamatos piros bogyóiból. Érdemes az epret napos, huzat- és fagymentes területre ültetni. A talajt előtte mindenképpen elő kell készíteni: gyomtalanítással, trágyázással.

Eper földigénye

Az eper ültetése előtt a talaj előkészítése elengedhetetlen folyamat. A telepítés időpontjára jó szerkezetű, tápanyagokban gazdag, gyommentes és jó vízháztartású talajt érdemes biztosítani. Az eper ültetésénél nagyon fontos az ültetési mélység betartása is. Ugyanis a túlságosan mélyre ültetett palánták gyakran nem erednek meg. Ha pedig a palánták magasra kerülnek, gyorsan kiszáradnak. A palántákat ezért olyan mélyre kell ültetni, ahogyan eredetileg voltak. Gyökereiket sohase metsszük, és arra is ügyeljünk, hogy ne hajoljanak vissza, mert akkor elpusztulnak.

Eper öntözése

Az eper öntözése nemcsak az ültetését követően nagyon fontos. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk a talajt kiszáradni, és igény szerint locsoljuk meg az epret. Arra figyeljünk, hogy ne álljon alatta a víz, mert a pangó vizet nem szeretni és balkonon, cserépben tartva az a gyökereket is károsítja. Próbáljuk a növényeket a reggeli órákban öntözni, lehetőleg a tövénél. A gyümölcsöket ne érje víz, mert megrothadnak.

Eper gondozása

Azt hihetnénk, hogy az eper öntözésén és a termés leszedésén kívül az eperrel nincs más feladat. Ez tévedés! Bár nem sok törődést igényel, de a trágyázást, metszést, gyomlálást meghálálja. Ezen kívül ősszel a következő évi termés mennyisége is befolyásolható két fontos folyamat kapcsán. Ezek pedig az eper elágazódása és a termőrügy képződése. Ha nem fordítunk kellő időt a gyomosításra, mindkettő háttérbe szorul.

Ezért szüretet követően szükséges még:

  • a talaj gyommentesítése
  • a talaj fellazítása kapálással
  • az indák eltávolítása, ezek ugyanis gyengítik a töveket, ezáltal kevesebb termést adva
  • az indák szükség szerinti szaporítása
  • A fagyok ellen ajánlatos a töveket szalmával, lekaszált fűvel vagy lombbal betakarni. Tavasszal, amikor a föld fagya kiengedett, a takaróanyagot össze kell szedni és elégetni.

A lomblevelek szüret utáni lekaszálása is egyre elterjedtebb az utóbbi időben. Ezzel az öregebb ültetvények esetében növelhető a következő év terméshozama. Valamint a szamócaatkákkal elfertőződött ültetvényeknél kifejezetten hasznos, ha eltávolításra kerülnek a megtámadott növényi részek, ezáltal is csökkentve a tovább terjedést, a betegségek kialakulását.

Eper átültetése, gondozása

Érdemes az eper ültetvényeket két-három évente áttelepíteni, átültetni. Ugyanis ennyi idő után már kisebb bogyókat és kevesebb termés mennyiséget tudunk szüretelni róla. Semmi esetre se telepítsük vissza ugyan arra a helyre az epret, ahol volt. Olyan napos, esetleg széltől védett helyet keressünk a kertben, ahol legalább két-három éve nem volt eper. Mit ültessünk az eper mellé? Érdemes a sorok közé fokhagymát vetni, ugyanis távol tartja a kártékony csigákat.

Társnövényei: hagyma, saláta, retek, bokorbab.

Eper (szamóca) termesztése, ültetése, gondozása:

https://balintgazda.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom