Eper fajták

Az eper fajták között megtalálhatók a klasszikus nagy gyümölcsű eprek, illetve a folytonnövő fajták, de ide soroljuk az erdei szamócákat is. Az eper ültetése előtt már érdemes átgondolni, hogy milyen célra (friss fogyasztás, lekvár főzés vagy befőzés) szeretnénk felhasználni. Érdemes olyan fajtákat összeválogatni egymás mellé, hogy akár májustól egészen június végéig a kertből tudjuk szüretelni a friss, nap érlelte, zamatos gyümölcsöt.  

Eper fajták – folyton termők

Az utóbbi időben nagy népszerűségre tettek szert pedig a folytonnövő nem azt jelenti, hogy egész évben ontják zamatos bogyóikat. Májustól a fagyok beálltáig szedhető a növényről friss gyümölcs. Azonban nem állandóan, hanem virágoznak, teremnek, majd megint virágoznak, beérnek. Emiatt azonban nagyobb gondozást igényel, mint a klasszikus fajták. Bár valamivel kisebb bogyókat is terem, érdemes tápoldatozni és folyamatosan öntözni is úgy, hogy ne pangjon alatta a víz. Inkább sűrűbben, kevesebb vízzel locsoljuk.

  • Aromas

Rendkívül ízletes, aromás eper fajta. Az egyik legnépszerűbb fajta, melynek gyümölcsei a friss fogyasztás mellett süteményekbe is kiválóan használható. Május végétől, június elejétől októberig szüretelhetők az érett bogyói.

  • Diamante

Egy rendkívül rezisztens fajta, melynek nagy élénkpiros aromás bogyói teremnek. Sokoldalúan felhasználható, mivel a friss fogasztás mellett lekvár, szörp, befőtt, fagyi és sütemény is készíthető belőle. Kiskerteb és cserépben balkonon egyaránt nevelhető.

Májustól októberig folyamatosan érleli piros bogyóit.

  • Malga

Egy új korai olasz fajta, melynek narancsos piros színű bogyói fényesek, enyhén kúp alakúak. Nagy hozamot biztosít, ízletes, aromás gyümölcseiből.

Májustól októberig folyamatosan érleli zamatos bogyóit.

  • Ostara

Régi kedvelt termékeny fajta, melynek közepesen nagy bogyói teremnek. Nagyon jó illatú, lédús, igen jó ízű fajta. Bogyói viszonylag nagyok, élénk piros színűek.

Augusztustól októberig érik.

  • Selva

Nagy termést biztosító fajta, melynek a gyümölcsei nagy méretűek. Mivel gyümölcse kemény, nem sérülékeny és jól tárolható, szállítható.

Júniustól októberig folyamatosan terem.

Eper fajták – a klasszikusok

Ezek az egyszer termők. Ezek között is megkülönböztetünk korai, félkorai és kései fajtákat. Jellemzően késő tavasztól kora nyárig hozzák a terméseiket.

Érési idők:

  • korai esetében – május közepén, végén érik
  • félkorai esetében – június elején, közepén érnek
  • kései esetében – június vége felé érnek

Természetesen az időjárás- és a termőterület fekvésének függvényében az érési idők valamelyest eltérhetnek.

Korai fajták:

  • Clery

Korai, bőtermő fajta, mely az Elsanta előtt érik 7-10 nappal. Az egyik legkeresettebb kiváló ízű fajta, melynek színe élénk kármin piros.

  • Elsanta

Júniusban, júliusban érő bő termő, aromás ízű, nagy gyümölcsű fajta, mely erősen fénylő, mutatós. Friss fogyasztás mellett lekvárok, szörpök készítésére is kiválóan alkalmas.

  • Elvíra

Korai, bőtermő, könnyen szedhető fajta. Gyümölcsei nagy méretűek, rendkívül aromásak. Színük világos piros. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

  • Honeoye

Az egyik legismertebb, legkeresettebb korai termő fajta. Gyümölcsei nagy méretűek, kemény húsúak, fényes, sötétpiros színűek. Rendkívül aromás, édes-savas ízű. Jól szállítható és tárolható. Májustól júniusig érik.

  • Rumba

Korai, bőven termő fajta. Bogyói nagyok, aromásak, édes-savanykás ízűek. Az érett gyümölcsei színe sötétvörös, telített, fényes. Termesztése kiskertekben és nagyüzemi termelés mellett egyaránt lehetséges.

Középkorai fajták:

  • Karmen

Népszerű fajta, mely a betegségeknek rendkívül jól ellenáll. Sötétpiros termései édesek, nagyok és rendkívül lédúsak. Júniusban érik és akár cserépben is nevelhető.

  • Korona

Egy középkorai érésű, rezisztens, bőtermő fajta. Kiváló aromás ízű, mely kívül sötétpiros, belül lédús, kis savtartalommal, magas cukor tartalommal. Júniusban érik.

  • Senga Sengana

Középkorai érésű, nagy terméshozamú fajta, melynek érési ideje viszonylag hosszú ideig tart. Gyümölcse közepesen nagy méretű, sötétpiros, fényes. Illatos gyümölcsei kemények, lédúsak, ízletesek.

  • Sonata

Júniustól termő, nagyon jól eltartható fajta. Gyümölcsei ízletesek, aromásak, könnyen szedhetőek.

Kései fajták:

  • Christina

Új, olasz nemesítésű fajta, mely június végére érleli zamatos gyümölcseit. Gyökérbetegségekkel szemben rendkívül ellenálló.

  • Florence

Késői magas hozamú fajta, mely közepes méretű bogyókat terem. A gyümölcsök kúposak, oválisak, gazdagon vörös színűek.

  • Symphony

Nagy gyümölcsöket termő fajta. Gyümölcsei kemény húsúak, ezáltal jól szállítható és tárolható. Fénylő sötétpiros színű, aromás ízű.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szam%C3%B3ca_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom