Eper és áfonya

Az eper és az áfonya rendkívül népszerű bogyós gyümölcsök. Az áfonya a hangafélék családjába tartozó növény, mely Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos cserjeféle. Szabadban jellemzően 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található meg. Több száz fajtája van, ezek közül a legismertebb a fekete áfonya, ezt követi a vörös áfonya, majd a tőzegáfonya. Ezek ugyan nem nagy területeken, de hazánkban is mind előfordulnak.

Az eper – vagy más szóval földieperaz erdei szamócának a nemesített, keresztezett fajtája, mely rendkívül jó alkalmazkodóképessége miatt szinte az egész világon termesztett növény.

Eper és áfonya vitamin tartalma

Az eper és az áfonya rendkívül egészséges bogyós gyümölcsök, melyek rendszeres fogyasztásával számos betegséget megelőzhetünk. Mindkettő rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is. Mivel a víztartalmuk is magas, ezért könnyedén beilleszthetőek fogyókúrás étrendbe is. Magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően az immunerősítésben is jelentős szerepet játszanak. Különösen az áfonya, amely antioxidánsokban is rendkívül gazdag. A tőzegáfonya főleg a húgyúti fertőzések, megbetegedések népi gyógyírjaként ismert növény. De mindegyik segít a szemek egészségének a megőrzésében és a vér erek tiszításában, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri problémák kezelésénél.

Áfonya és eprek tárolása, felhasználása

Ezek a bogyós gyümölcsök főleg a magas víztartalmuknak köszönhetően nem tarthatók el hosszabb ideig. Leszedésüket követően néhány napon belül feldolgozásra vagy elfogyasztásra kell kerüljön. Ezért is érdemes a piacon vásárolni a friss gyümölcsöt, vagy akár magunk szedve bármely szedd magad akcióban. Ugyanis a vitamin tartalmából folyamatosan veszít, illetve hamar tönkre is megy. Az áfonya és az eper is tárolható a hűtőben – külön lezárt fedelű dobozban, mely a páratartalmat tudja biztostani – néhány napig. Ha nem fogy el frissen fogyasztva lekvár, szörp is készíthető belőle, de kitűnő sütemény alapok is. Mindkét gyümölcs le is fagyasztható. Az áfonyát inkább aszalva, az epret kandírozva ismerjük. De sokféle áfonyás – és epres sütemény, pohárkrém és egyéb epres finomságok is készíthetők belőlük. Sokszor együtt használják fel ezeket a gyümölcsöket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szam%C3%B3ca_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom