Eper érési ideje

Az eper érési ideje fontos tényező, még ha tudjuk is, hogy mikor van az eper szezon. Ugyanis az időjárás nagyban befolyásolhatja, ami miatt előrébb, vagy akár későbbre is tolódhat az érési ideje. Az földieper rendkívül nagy népszerűségnek örvend hazánkban, és mivel az egyik legkorábban érő gyümölcs, már nagyon várjuk a megjelenését. Hiszen télen kiéhezünk a friss gyümölcsök semmihez sem hasonlító ízére még akkor is, ha egyébként teszünk el befőttet, lekvárt. Mint, ahogyan a friss ropogós retek vagy az üde zöld újhagyma megjelenését is nagyon várjuk már tavasszal.

Eper érési ideje

Az eper már áprilistól megtalálható a piacok, beváráslóközpontok polcain, de ezek még nem a hazai termelőktől származnak. Bár vannak korai eper fajták, ezek is leginkább május közepére, végére érlelik be zamatos, piros bogyóikat. Ezeket többnyire még fóliasátorban nevelik. Ismertebb korai fajták: a Honeoye, Clery, Elvíra, Rumba, Elsanta.

Szabadföldi termesztés mellett hazánkban legkorábban június elejétől közepétől lehet szedni az epret, de nyilván ez időjárás függvénye is. A borús, hűvös idő, kevesebb napsütés nagyban befolyásolhatja ezt. Az epret optimális érési állapotában kéne leszedni, ami azt jelenti, hogy már egységes piros színű nem zöldes, sárgás. Ugyanakkor nem is túl érett, mert az hamarabb romlik, illetve kevesebb C-vitamint és fitonutrienst tartalmaz. A piros beérett gyümölcs tartalmazza ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.

Melyik a jó eper?

Miről ismerhető fel az érett, zamatos földieper? Az alábbi szempontok segítségünkre lehetnek a választásnál:

  • a szárak és levelek nincsenek elszáradva, vagyis nem olyan régen szedték le
  • az eper szemek szép piros színűek nem sárgásak, ami az éretlenség jele
  • a közepes és kisebb szemek sokszor általában a legjobb ízűek
  • az optimálisan érett epernek kellemes, édes illata van

Az eper kiválasztása nem olyan egyszerű, mint például egy jó dinnye kiválasztásánál, ugyanis az epret dobozokba szedik. Így nem látszik, hogy mi van a doboz alján. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy bár a doboz tetején hívogatóan szép szemek vannak, de az alján az éretlenek. Mivel az epret sehol nem magunk válogatjuk, ezt úgy lehet elkerülni, ha magunk szedjük a gyümölcsöt.

Ezt megtehetjük, ha magunk nevelgetjük a növényt, vagy szedd magad akciókban szerzünk be belőle. Ugyanis az a legfinomabb eper, ami tényleg akkor kerül leszedésre, amikor megérett. Ez sajnos a szállítás és tárolás miatt a nagyüzemi termesztésben nem igazán kivitelezhető. Annál is inkább, mivel az eper egy rendkívül romlandó gyümölcs.

Eper utóérése, tárolása

Az epernek pedig nincs utóérése, így ami zöldesen került leszedésre, már nem fog beérni később sem. Ezért is nagyon nehéz kiválasztani az optimális szedési állapotát. Az eper megfelelő körülmények között tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Optimális állapot a 90-95%-os páratartalom és a 2-3 Celsius fok közötti hőmérséklet. Ezért a megvásárolt vagy leszedett epret érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. A hűtőszekrény alsó részein zárt dobozban még 1-2 napig tárolható, de annál tovább semmiképp. Ezalatt az idő alatt pedig már jelentősen veszít a C-vitamin és antioxidáns tartalmából is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom