Eper cukortartalma

Az eper cukortartalma meglehetősen alacsony.  Ha szeretnénk kiiktatni az étrendünkből a finomított cukrokat, akkor még érdemes a gyümölcsökkel is számolni, mert a gyümölcsök cukortartalma nagyon eltér egymástól. A finomított cukrok a gyártásuk során elvesztik értékes rost-, vitamin-, ásványi anyag tartalmuk jelentős részét. Emiatt gyorsan felszívódnak, megdobva ezzel a vércukorszintet, de valójában csak rövid ideig biztosítják az energiát. Ezzel szemben a gyümölcsökben szőlőcukor, valamint gyümölcscukor található.

Azonban itt is hasznos tudni – főleg cukorbetegként, – hogy melyik gyümölcs fogyasztása milyen hatással van a vércukorszintre. A legkevesebb cukrot az alábbi gyümölcsök tartalmazzák: citrom, lime, málna, eper, szeder, kivi, grapefruit, avokádó, görögdinnye, cantaloupe fajtájú sárgadinnye, narancs, őszibarack.  A banán cukortartalma pedig az egyik legmagasabb a gyümölcsök között.

Eper kalória tartalma

  • 10 dkg földieper kalória értékei az alábbiak:
  • 32 kcal
  • 0,7 g fehérje
  • 0,3 g zsír
  • 5,7 g szénhidrát, melyből 4.9 g a cukor.

Az eper glikémiás indexe: 40.

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb annál jobban és annál kevésbé ajánlott a fogyasztása cukorbetegségben szenvedőknek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetnek, csak a mennyiségre nagyom oda kell figyelni. Mivel kalória tartalma és cukor tartalma sem magas, érdemes fogyókúrás étrendbe is beépíteni a fogyasztását.

Eper cukortartalma

A gyümölcs cukortartalma több tényezőtől is függ. Ezek többek között:

  • az eper fajtája, mely már önmagában is meghatározza az édességét
  • a napsütéses órák számától, mely a gyümölcsöt éri
  • az öntözés mennyisége és mikéntje
  • a szedés időpontja, ugyanis a túl korán leszedett eper cukortartalma már nem emelkedik

Ezekből is látszik, hogy nagyon fontos az eper érése és a szedés időpontjának a meghatározása. Az eper ugyanis nem utóérésű gyümölcs, így a túl korán leszedett bogyók, már nem érnek be és nem is édesednek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom