Tartalomjegyzék
Nevelhető eper biokertben? Az utóbbi időben Európa-szerte újfajta kertművelési módszer terjedt el, és megjelentek a piacokon a bio élelmiszerek és zöldségek. Napjainkra pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, hiszen egyre többen keresik a vegyszermentes élelmiszereket. A házikertben megtermelt zöldség és gyümölcs zömét a család frissen, vagy télire elrakva fogyasztja el. Nem mindegy tehát, hogy milyen mennyiségű növényvédő szert, illetve műtrágyát használunk fel. A megengedettnél nagyobb mennyiségű növényvédő szer alkalmazása esetén ugyanis megemelkedik a növény vegyszertartalma, ami hosszú időn át fogyasztva veszélyeztetheti az egészségünket.
A biológiai kertművelés előnyei
- A bio kertművelés kiindulási alapelve, hogy a természetben minden növény és állat együtt és egymásból él. Ezáltal állandó kölcsönhatásban vannak a környezetükkel.
- A másik fontos alapelv, hogy vegyi eredetű anyagokat – permetezőszereket, műtrágyát – nem használnak. Ehelyett szerves trágyát, különféle zöldtrágyát és saját készítésű komposztot alkalmaznak. A jó minőségű komposztot előnyben kell részesíteni, mert az a talajélet legfőbb kialakítója és fenntartója. Javítja a termés minőségét, növeli a növények ellenálló képességét még a betegségekkel szemben is. A szerves trágyázás és a komposzt trágyázás folyamata pedig összekapcsolható, ugyanis az istállótrágya lényegesen meggyorsítja a komposzt érését és egyben tápanyagban is gazdagítja.
- Még a talajművelés módjában is változtattak, hiszen nem ássák fel a talajt, az gátolja a talajszerkezet kialakulását és az egészséges talajélet fenntartását. Követelmény továbbá, hogy a kert talaja mindig fedett legyen, még télen is, ahogy ez a szabad természetben is látható. Van, ahol késő ősszel mustárt vetnek, amely kikelve védi a talajt. De elvégezhető a takarás a zölden levágott és szétterített növénnyel is.
Eper biokertben nevelve – vegyes kultúrájú zöldségtermesztés
A vegyes kultúra azt jelenti, hogy a zöldségféléket egymás mellé és egymás után sorba ültetjük. Egyes növények ugyanis serkentik, míg mások gátolják egymás növekedését.
Egymást serkenti például:
- a sárgarépa és a zöldhagyma
- a cékla és a vöröshagyma
- saláta és a hónapos retek
Míg például a paradicsom a legtöbb zöldségféle növekedését gátolja. Bizonyos növények gomba- és baktériumölő anyagot termelnek, amelyeket azután kibocsájtanak a környezetükbe. Ha például a sárgarépát a káposztasorok közé ültetjük, a káposztakárosítók nem jelennek meg. Ha bársonyvirág kerül a sorok közé, eltűnnek a fonalférgek.
Eper társnövényei
Az eper társnövényei: a bab, borágó, fűszerkömény, hagyma, spárga, spenót, metélőhagyma, zsálya.
Árt az epernek: Nincsenek jó hatással, sőt gombabetegségeket okozhatnak: a menta, szeder, hasonló bogyós gyümölcs, rózsa, krizantém, dinnye, burgonyafélék.
Az eper árt nekik: káposzták, kelfélék, karfiol, zeller.
A vegyes kultúra alkalmazásánál nincsenek hagyományos ágyások, ezáltal sok hasznos terület szabadul fel. A növényeket sorban egymás mellé ültetik és vetésforgót alkalmaznak. Az epret egyébként is ajánlott 2-3 évente új helyre telepíteni, ahol az azt megelőző 3-4 évben nem volt eper.
A biogazdálkodás eredményesen a kiskertben alkalmazható. Célszerű először a rendelkezésre álló terület egy részén bevezetni. A teljes átállásra – mire az összes feltétel teljesül – 2-3 év is szükséges. Ha úgy döntünk, hogy megpróbáljuk ezt a termesztési módszert, készítsünk először térképet a növények ültetési sorrendjéről, a kert kialakításáról és ennek megfelelően alakítsuk ki a kertünket.
Eper ültetése lépésről lépésre,balkonra vagy kertbe:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez