Eper betegségei

Az eper betegségei többfélék lehetnek, mivel ezeket okozhatják vírusok, gombák egyaránt. A lombozatot, gyümölcsöt és a gyökérzetet támadó betegségekkel is számolni kell a növény termesztésekor. Ezek ellen védekezni szükséges. Az eper gondozást, törődést igénylő növény, mely a meleg éghajlaton érzi jól magát, azonban öntözést igényel. Gondoskodni kell a rendszeres tápanyagellátásról, valamint a permetezésről és növényvédelmi feladatok elvégzéséről is. Ezek mind elmaradhatatlan elemei az eredményes és egészséges eper termesztésének

Eper betegségei – vírusok, gombák

Vírusok: A vírusos betegségek ellen a leghatásosabb módszer, ha a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. Ha bekerült a kertbe a vírus, akkor érdemes minél előbb a beteg tövet megsemmisíteni, mielőtt átterjed a többi növényre is.

Gombák: A gombák – a botyris, vagy szürkepenész is – elsősorban a nedves, meleg, párás időszakban okoz megbetegedéseket. Ilyenkor az érett és még éretlen bogyók egyaránt penészednek. Megelőzéssel lehet védekezni ellene, talajtakarással, fóliás termesztéssel. Ugyanis ezáltal minimálisra csökkenthető a termések nedvesedése. Ha már megfertőződött a növény – akár a termése, levele – annak fontos a mielőbbi eltávolítása. Ezáltal csökkenthetjük a gombás megbetegedés további fertőzését. Ha már kialakult a betegség, az összes fertőzött gyümölcsöt és levelet szükséges eltávolítani és növényvédelemmel védekezni.

Eper betegségei – levél betegségek

Lisztharmat

A lisztharmat fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken és a hajtásvégeken. Ha megjelenik, a levelek besodródnak, görbülnek, elszáradnak és lehullanak. Emiatt szükséges a kiegyenlített tápanyagellátás biztosítása a növények számára, ezáltal növelve a nagyobb ellenálló képességet számukra.  Az egyoldalú műtrágyázás, túlzott nitrogén trágyázás növeli a növények lisztharmattal szembeni fogékonyságát. Védekezni lisztharmat elleni gombaölő szerekkel, vagy kénnel és tejjel is lehet védekezni. Ha kialakult a betegség, erősebb tejes permetre van szükségünk, 4 egység tej, 6 egység víz arányában.  

Levélfoltosság

Ennél a betegségnél először a levélen kisebb foltok, majd egyre nagyobb foltok jelennek meg, amelyek összeolvadnak. Először torzulnak, majd elkezdenek a levelek elszáradni, lehullani. Főleg a csapadékos nedves, de meleg időben jellemző a kialakulása. A kórokozójuk a leveleken áttelelve, leginkább tavasszal fertőz. Súlyosabb fertőzésre rendszerint már a szüret utáni időszakban kerül sor. Gyakori és súlyos fertőzés esetén ajánlatos a növényeket a szüretet követően lekaszálni és azt követően rezes gombaölővel kezelni.

Eper betegségei – a gyökér betegségek

Ezek ellen a kórokozók ellen, ha már a tünetek észlelhetők a növényen, már nem lehet hatékonyan védekezni ellene. A betegség nyomán a tövek pusztulása, a gyökerek fokozatos elhalása tapasztalható. Ennek következtében a növények ritkulni kezdenek és sokszor teljesen el is pusztulnak. Emiatt ajánlott már a telepítés során figyelni arra, hogy veszélyeztetett területre ne kerüljön érzékeny eper fajta. Emiatt a vetésforgó is hatékony védekezési mód lehet, ha már a beteg töveket eltávolítottuk, ugyanis a földben tovább fertőzhet.  Ezért nagyon fontos, hogy a tövek 3 évente átültésre kerüljenek és ahol a gyökérbetegség előfordult, arra a kertrészre legalább 5 évig ne kerüljön vissza eper palánta. 

Ezen kívül még különböző állati kártevők, így a cserebogár pajor, egyéb talajlakó kártevők és a csigák is veszélyeztetik a növényt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom