Eper betegségei

Az eper betegs√©gei t√∂bbf√©l√©k lehetnek, mivel ezeket okozhatj√°k v√≠rusok, gomb√°k egyar√°nt. A lombozatot, gy√ľm√∂lcs√∂t √©s a gy√∂k√©rzetet t√°mad√≥ betegs√©gekkel is sz√°molni kell a n√∂v√©ny termeszt√©sekor. Ezek ellen v√©dekezni sz√ľks√©ges. Az eper gondoz√°st, t√∂rŇĎd√©st ig√©nylŇĎ n√∂v√©ny, mely a meleg √©ghajlaton √©rzi j√≥l mag√°t, azonban √∂nt√∂z√©st ig√©nyel. Gondoskodni kell a rendszeres t√°panyagell√°t√°sr√≥l, valamint a permetez√©srŇĎl √©s n√∂v√©nyv√©delmi feladatok elv√©gz√©s√©rŇĎl is. Ezek mind elmaradhatatlan elemei az eredm√©nyes √©s eg√©szs√©ges eper termeszt√©s√©nek. 

Eper betegs√©gei ‚Äď v√≠rusok, gomb√°k

V√≠rusok: A v√≠rusos betegs√©gek ellen a leghat√°sosabb m√≥dszer, ha a megelŇĎz√©sre fektetj√ľk a hangs√ļlyt. Ha beker√ľlt a kertbe a v√≠rus, akkor √©rdemes min√©l elŇĎbb a beteg t√∂vet megsemmis√≠teni, mielŇĎtt √°tterjed a t√∂bbi n√∂v√©nyre is.

Gomb√°k: A gomb√°k ‚Äď a botyris, vagy sz√ľrkepen√©sz is ‚Äď elsŇĎsorban a nedves, meleg, p√°r√°s idŇĎszakban okoz megbeteged√©seket. Ilyenkor az √©rett √©s m√©g √©retlen bogy√≥k egyar√°nt pen√©szednek. MegelŇĎz√©ssel lehet v√©dekezni ellene, talajtakar√°ssal, f√≥li√°s termeszt√©ssel. Ugyanis ez√°ltal minim√°lisra cs√∂kkenthetŇĎ a term√©sek nedvesed√©se. Ha m√°r megfertŇĎzŇĎd√∂tt a n√∂v√©ny ‚Äď ak√°r a term√©se, levele ‚Äď annak fontos a mielŇĎbbi elt√°vol√≠t√°sa. Ez√°ltal cs√∂kkenthetj√ľk a gomb√°s megbeteged√©s tov√°bbi fertŇĎz√©s√©t. Ha m√°r kialakult a betegs√©g, az √∂sszes fertŇĎz√∂tt gy√ľm√∂lcs√∂t √©s levelet sz√ľks√©ges elt√°vol√≠tani √©s n√∂v√©nyv√©delemmel v√©dekezni.

Eper betegs√©gei ‚Äď lev√©l betegs√©gek

Lisztharmat

A lisztharmat feh√©r, lisztszerŇĪ bevonatot k√©pez a leveleken √©s a hajt√°sv√©geken. Ha megjelenik, a levelek besodr√≥dnak, g√∂rb√ľlnek, elsz√°radnak √©s lehullanak. Emiatt sz√ľks√©ges a kiegyenl√≠tett t√°panyagell√°t√°s biztos√≠t√°sa a n√∂v√©nyek sz√°m√°ra, ez√°ltal n√∂velve a nagyobb ellen√°ll√≥ k√©pess√©get sz√°mukra.  Az egyoldal√ļ mŇĪtr√°gy√°z√°s, t√ļlzott nitrog√©n tr√°gy√°z√°s n√∂veli a n√∂v√©nyek lisztharmattal szembeni fog√©konys√°g√°t. V√©dekezni lisztharmat elleni gomba√∂lŇĎ szerekkel, vagy k√©nnel √©s tejjel is lehet v√©dekezni. Ha kialakult a betegs√©g, erŇĎsebb tejes permetre van sz√ľks√©g√ľnk, 4 egys√©g tej, 6 egys√©g v√≠z ar√°ny√°ban.  

Levélfoltosság

Enn√©l a betegs√©gn√©l elŇĎsz√∂r a lev√©len kisebb foltok, majd egyre nagyobb foltok jelennek meg, amelyek √∂sszeolvadnak. ElŇĎsz√∂r torzulnak, majd elkezdenek a levelek elsz√°radni, lehullani. FŇĎleg a csapad√©kos nedves, de meleg idŇĎben jellemzŇĎ a kialakul√°sa. A k√≥rokoz√≥juk a leveleken √°ttelelve, legink√°bb tavasszal fertŇĎz. S√ļlyosabb fertŇĎz√©sre rendszerint m√°r a sz√ľret ut√°ni idŇĎszakban ker√ľl sor. Gyakori √©s s√ļlyos fertŇĎz√©s eset√©n aj√°nlatos a n√∂v√©nyeket a sz√ľretet k√∂vetŇĎen lekasz√°lni √©s azt k√∂vetŇĎen rezes gomba√∂lŇĎvel kezelni.

Eper betegs√©gei ‚Äď a gy√∂k√©r betegs√©gek

Ezek ellen a k√≥rokoz√≥k ellen, ha m√°r a t√ľnetek √©szlelhetŇĎk a n√∂v√©nyen, m√°r nem lehet hat√©konyan v√©dekezni ellene. A betegs√©g nyom√°n a t√∂vek pusztul√°sa, a gy√∂kerek fokozatos elhal√°sa tapasztalhat√≥. Ennek k√∂vetkezt√©ben a n√∂v√©nyek ritkulni kezdenek √©s sokszor teljesen el is pusztulnak. Emiatt aj√°nlott m√°r a telep√≠t√©s sor√°n figyelni arra, hogy vesz√©lyeztetett ter√ľletre ne ker√ľlj√∂n √©rz√©keny eper fajta. Emiatt a vet√©sforg√≥ is hat√©kony v√©dekez√©si m√≥d lehet, ha m√°r a beteg t√∂veket elt√°vol√≠tottuk, ugyanis a f√∂ldben tov√°bb fertŇĎzhet.  Ez√©rt nagyon fontos, hogy a t√∂vek 3 √©vente √°t√ľlt√©sre ker√ľljenek √©s ahol a gy√∂k√©rbetegs√©g elŇĎfordult, arra a kertr√©szre legal√°bb 5 √©vig ne ker√ľlj√∂n vissza eper pal√°nta. 

Ezen k√≠v√ľl m√©g k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √°llati k√°rtevŇĎk, √≠gy a cserebog√°r pajor, egy√©b talajlak√≥ k√°rtevŇĎk √©s a csig√°k is vesz√©lyeztetik a n√∂v√©nyt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

Kategória Eper