Eper befőtt

Az eper befőtt – akárcsak más gyümölcsből készült társai, nagyon népszerű hazánkban. Az eper fajták lehetnek koraiak, félkorai és kései érésűeket is. A korai fajták még kevésbé alkalmasak befőzésre, de lényeg, hogy szilárd húsú gyümölcsöt válasszunk, különben szétmálhat.  Az eper egyébként sem tartható el sokáig, ezért érdemes a leszedést, vagy beszerzést követően gyorsan feldolgozni. Az eperbefőtt készítésével a nyár és az ősz zamatos ízét vihetjük át a hideg téli napokra. Az epret leginkább nyersen fogyasztjuk, pedig készíthető belőle lekvár, pálinka, de kandírozott eper is.

Eper befőtt recept

Hozzávalók:

  • 3 kg eper
  • 2 liter víz
  • 70 dkg cukor
  • szalicil
  • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Eper befőttek elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az epreket alaposan meg kell mosni, a szárukat, levelüket és a hibás szemeket el kell távolítani.
  2. Majd egy szűrőben hagyni kell lecsepegni.
  3. Ezután a gyümölcsöt elosztjuk az előzőleg kimosott, átfertőtlenített befőttesüvegekben.
  4. A cukrot a vízzel feltesszük főni és felforraljuk.
  5. A kész cukorszirupot rámerjük az üvegekben lévő eperre.
  6. 5-10 percig hagyjuk állni, majd a gyümölcsről leszűrjük a szirupot és újra felforraljuk.
  7. Késhegynyi szalicilt teszünk minden üvegben az eprek tetejére és ismét rámerjük a forrásban lévő szirupot.
  8. Majd lezárjuk a jól záródó kupakokkal az üvegeket.
  9. Ha alaposan lezártuk – vagyis nem folyik – akkor fejre állítjuk.
  10. 5-10 perc után visszafordítjuk és száraz dunsztba rakjuk.
  11.  Ott hagyjuk kihűlni az üvegeket ez akár 1-2 nap is lehet.
  12. Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Címlap kép: Eper befőtt (forrás: https://csaladireceptkonyv.hu/csaladi-receptkoenyv-1/recept/eper-befott-befozoautomataval)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom