Tartalomjegyzék
Az eper befőtt – akárcsak más gyümölcsből készült társai, nagyon népszerű hazánkban. Az eper fajták lehetnek koraiak, félkorai és kései érésűeket is. A korai fajták még kevésbé alkalmasak befőzésre, de lényeg, hogy szilárd húsú gyümölcsöt válasszunk, különben szétmálhat. Az eper egyébként sem tartható el sokáig, ezért érdemes a leszedést, vagy beszerzést követően gyorsan feldolgozni. Az eperbefőtt készítésével a nyár és az ősz zamatos ízét vihetjük át a hideg téli napokra. Az epret leginkább nyersen fogyasztjuk, pedig készíthető belőle lekvár, pálinka, de kandírozott eper is.
Eper befőtt recept
Hozzávalók:
- 3 kg eper
- 2 liter víz
- 70 dkg cukor
- szalicil
- befőttesüvegek jól záródó tetővel
Eper befőttek elkészítése lépésről – lépésre:
- Az epreket alaposan meg kell mosni, a szárukat, levelüket és a hibás szemeket el kell távolítani.
- Majd egy szűrőben hagyni kell lecsepegni.
- Ezután a gyümölcsöt elosztjuk az előzőleg kimosott, átfertőtlenített befőttesüvegekben.
- A cukrot a vízzel feltesszük főni és felforraljuk.
- A kész cukorszirupot rámerjük az üvegekben lévő eperre.
- 5-10 percig hagyjuk állni, majd a gyümölcsről leszűrjük a szirupot és újra felforraljuk.
- Késhegynyi szalicilt teszünk minden üvegben az eprek tetejére és ismét rámerjük a forrásban lévő szirupot.
- Majd lezárjuk a jól záródó kupakokkal az üvegeket.
- Ha alaposan lezártuk – vagyis nem folyik – akkor fejre állítjuk.
- 5-10 perc után visszafordítjuk és száraz dunsztba rakjuk.
- Ott hagyjuk kihűlni az üvegeket ez akár 1-2 nap is lehet.
- Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Címlap kép: Eper befőtt (forrás: https://csaladireceptkonyv.hu/csaladi-receptkoenyv-1/recept/eper-befott-befozoautomataval)
Vissza a kategória cikkeihez