Eper aszal√°s

Az eper aszal√°s – ak√°rcsak a t√∂bbi gy√ľm√∂lcs aszal√°sa √©s a term√©nyek, ak√°r √°llatok tart√≥s√≠t√°s√°nak felt√©telei az ember korai idŇĎszak√°ban m√©g a v√©letlen megfigyel√©sekbŇĎl alakult ki. A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ter√ľleteken m√°s-m√°s m√≥dszereket alkalmaztak. Am√≠g a hideg m√©rs√©kelt √©g√∂v ter√ľletein a konzerv√°l√°sra a fagy hat√°s√°t haszn√°lt√°k ki a j√©g felhaszn√°l√°s√°val, addig a sz√°raz, sivatagos ter√ľleteken az aszal√°s, sz√°r√≠t√°s, illetve a s√≥val val√≥ tart√≥s√≠t√°s terjedt el.

Az aszal√°s a legŇĎsibb tart√≥s√≠t√°si elj√°r√°s, melyet sor√°n a gy√ľm√∂lcs√∂kbŇĎl elvon√°sra ker√ľl a v√≠ztartalom nagy r√©sze. Ez kor√°bban napon vagy tŇĪz√∂n aszal√°ssal t√∂rt√©nt, m√°r a K√≠nai Birodalomban is alkalmazt√°k ezt.  

A n√∂v√©nyi term√©nyek gyŇĪjt√∂get√©s√©vel szinte egy idŇĎben m√°r elkezdŇĎd√∂tt a felesleg megŇĎrz√©se is, elsŇĎsorban az aszal√°ssal. Ezt a m√≥dszert m√°r √©vezredekkel ezelŇĎtt ismert√©k √©s alkalmazt√°k. Az aszalv√°nyok t√°pl√°lkoz√°s √©lettani jelentŇĎs√©ge hamar vil√°goss√° v√°lt, √≠gy az idŇĎk folyam√°n m√°r a modern m√≥dszereknek √©s k√©sŇĎbb a kis√ľzemi m√≥dszereknek k√∂sz√∂nhetŇĎen, m√°r viszonylag k√∂nnyen elŇĎ√°ll√≠that√≥k.

Eper aszal√°s m√≥djai

30-n√°l is t√∂bb a j√≥l aszalhat√≥ gy√ľm√∂lcsfajok sz√°ma a vil√°gon, haz√°nkban fŇĎleg a szilva, ezenk√≠v√ľl az alma, k√∂rte, meggy, s√°rgabarack √©s f√ľge aszal√°s√°nak volt nagy hagyom√°nya. √öjabb m√≥dszerek, gy√ľm√∂lcs kezel√©sek r√©v√©n, pl. a k√∂rt√©t, epret, az ŇĎszibarackot vagy a csereszny√©t cukros, citromsavas, sz√≥dabikarbon√°tos v√≠zben √°ztatj√°k aszal√°s elŇĎtt.

Egy-k√©t h√©t is kell j√≥ minŇĎs√©gŇĪ √©s eltarthat√≥ aszalv√°ny elk√©sz√≠t√©s√©hez. 6 kg alma, 6-7 kg k√∂rte, 5-6 kg (s√°rga- √©s ŇĎszi)barack, 4-5 kg f√ľge 3-4 kg szilva √©s 2-3 kg cseresznye √©s meggy gy√ľm√∂lcsbŇĎl nyerhetŇĎ 1 kg aszalv√°ny.

Aszalási módok:

  • napon, vagy tŇĪz felett
  • aszal√≥ kemenc√©kben
  • √ľzemi m√≥dszerekkel

Hagyom√°nyosan otthoni, h√°zi feldolgoz√°sban k√©sz√ľltek az aszalv√°nyok. Manaps√°g is k√©sz√≠thetŇĎ ugyan√≠gy, √©rdemes figyelni arra, hogy a szilv√°t, alm√°t, k√∂rt√©t s√ľtŇĎben elŇĎ kell aszalni s√ľtŇĎben a gy√ľm√∂lcs szeleteket. Itt arra az√©rt jobban figyelni kell, mert a karamelliz√°ci√≥ sokat ronthat is a gy√ľm√∂lcs√∂k fogyaszt√°si √©rt√©k√©n. Azonban j√≥ tudni, hogy a kiss√© hib√°s, s√©r√ľlt gy√ľm√∂lcs szeletek aszalv√°ny √°llapotban m√°r nem romlanak

A j√≥ aszalv√°ny h√ļsa rugalmas, a gy√ľm√∂lcsben a mag elmozdul, de minden m√°s zamatanyag√°t a gy√ľm√∂lcs koncentr√°ltan k√≠n√°lja.

Az aszal√°s legfŇĎbb elŇĎnyei: megŇĎrzŇĎdnek a beltartalmi √©rt√©kek, nem ig√©nyel tart√≥s√≠t√≥ szereket, h√≥napokig, olykor √©vekig felhaszn√°lhat√≥k maradnak; helyig√©ny√ľk fele, ak√°r tizede a friss gy√ľm√∂lcs√©nek. C√©lszerŇĪ az aszalv√°nyokat sz√°raz helyen, szitazs√°kban vagy m√°s likacsos anyagb√≥l k√©sz√ľlt zs√°k, vagy l√©gmentesen √ľvegbe tenni az aszalv√°nyokat. 

https://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/aszalt-barack-keszitese/6224/

Vissza a kategória cikkeihez