Eper ár

Az eper ár szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban az eper nagyon népszerű csemege és mivel ez az első gyümölcs még ha drága is fogyasztunk belőle. Több helyszínen az eper szezonban Eperfesztivállal is várják az érdeklődőket a különböző kulturális és gasztronómiai programokra. Ezeken a rendezvényeken vásárlásra is nyílik lehetőség.

Eper ár

Az eper árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, mivel azokat általában áprilisig a spanyol és görög és akár marokkói termés uralja.
  2. A másik pedig az időjárás: ugyanis ebből a zamatos, lédús gyümölcsből melegben több fogy.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz az eper – de akár bármilyen gyümölcs vagy zöldség – ára.

Az árak alakulásáról

A felvásárlási árak a korábbi évekhez hasonlóan tág határok között mozognak. Még mindig igaz, hogy az a termelő jár a legjobban, aki a termőföldről, fóliasátorból el tudja adni a megtermelt mennyiség nagy részét. Ugyanis így nem kell szállítási költséggel számolni, ráadásul így akár magasabb áron tudják értékesíteni a termést. Érdemes emiatt a szezonban keresni a helyi termelőket, ahonnan a friss gyümölcsöt – akár kisebb, nagyobb mennyiségben – megvásárolhatjuk. De ugyanígy a napjainkra egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szedd magad akciókat is látogatni, ahol megszedhetjük a lekvár, vagy szörp alapanyagát. A szedd magad akciók országszerte számos helyen várják az érdeklődőket. Mely akár egy családi programmal is felér.

Eper érdekességek a nagyvilágból

Napjainkban Spanyolország mellett néhány afrikai ország – Marokkó, Egyiptomis jelentős eper termesztésbe fogott, amely az Európai Unióban kialakult árakra és a hazai eper árakra is kihatással van. Általánosságban még mindig elmondható, hogy a fóliás magyar szamóca egy kilójáért két kiló spanyolt vehetnek a vásárlók. Ennek ellenére a szabadföldi eper versenyképesnek mondható. Hazánkban évente körülbelül 7–9 ezer tonna szamóca terem, amelynek mintegy tizede külföldre kerül: leginkább a balti államokba. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom