Eper allergia

Sz√°mos gy√ľm√∂lcs √©s z√∂lds√©g allergia l√©tezik, √≠gy eper allergia is. A gy√ľm√∂lcs- √©s z√∂lds√©g allergi√°k jellemzŇĎen keresztallergi√°ban okoznak probl√©m√°t. Itt is fŇĎleg a ny√≠rfapollenre allergi√°sok k√∂z√∂tt okoz gondot a keresztallergia fell√©p√©se sor√°n. A ny√≠rfapollenre allergi√°sok sz√°ma viszont √©vrŇĎl-√©vre n√∂vekszik. 

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok k√©pesek m√°s anyagot helyettes√≠teni, ut√°nozni, ami az allergi√°s t√ľnetek megjelen√©s√©t eredm√©nyezheti.

JellemzŇĎ pollen-√©tel keresztallergi√°k

Milyen t√ľneteket okoz ak√°r az eper allergia vagy √°ltal√°ban az allergi√°k?

Az eper √∂nmag√°ban is okozhat t√ľneteket. Az elfogyasztott eper hat√°s√°ra a sz√°j√ľregben l√©p fel elŇĎsz√∂r allergi√°s v√°lasz. IsmertetŇĎjelei:

  • a sz√°j√ľregben kellemetlen viszket√©s √©rz√©se
  • ajakduzzanat
  • nyelvduzzanat
  • garatvizenyŇĎ
  • hasi g√∂rcs√∂k
  • puffad√°s

A keresztallergia az allergi√°sok 5-10 sz√°zal√©k√°n√°l fordul elŇĎ, ezen bel√ľl is kiemelkedŇĎ a ny√≠rfapollen allergi√°sok sz√°ma. Eset√ľkben j√≥val gyakoribb a pollen-√©tel keresztreakci√≥, elŇĎfordul√°sa megk√∂zel√≠ti a 30 sz√°zal√©kot. A l√©g√ļti panaszok mellett a ny√≠rfapollen teh√°t nagyon gyakran v√°lt ki keresztallergi√°t, √©s b√°r a l√©g√ļti t√ľnetek csak n√©h√°ny h√©tig jelentkeznek, a keresztallergia okozta or√°lis allergia szindr√≥ma t√ľnetei eg√©sz √©vben k√≠nozhatj√°k a beteget. 

Pollen- és keresztallergia ellen: Immunterápia

√ČvrŇĎl-√©vre nŇĎ a ny√≠rfapollenre allergi√°sok sz√°ma, k√∂z√∂tt√ľk pedig k√ľl√∂n√∂sen magas a keresztallergia elŇĎfordul√°sa. L√©tezik ellene tart√≥s kezel√©s, az immunter√°pia, melyet okt√≥ber-november h√≥napban kell megkezdeni.

A ny√≠rfapollen allergia okozta keresztallergia t√ľnetei ellen, nem felt√©tlen√ľl a felsorolt gy√ľm√∂lcs√∂k √©s z√∂lds√©gek fogyaszt√°s√°nak ker√ľl√©se jelenti a megold√°st. Az allerg√©n immunter√°pia a l√©g√ļti panaszok mellett, a keresztallergia t√ľneteit is k√©pes enyh√≠teni. A kezel√©st szezon√°lisan alkalmazz√°k, a ny√≠rfa vir√°gz√°s√°t megelŇĎzŇĎen decemberig kezdhetŇĎ meg a kezel√©s.

https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom