Eper a babáknak

Vajon mikortól adható eper a babáknak? Az eper szezon idején érdemes az értékes gyümölcsből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – és ásványi anyag tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával az eper jótékony hatása érezhető a szervezet számára is. Serkenti az emésztést, frissítő, élénkítő, segít a koleszterinszint és vérnyomás szabályozásában és számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik. Ráadásul számos módon felhasználható: befőttnek, lekvárnak eltéve is nagyon népszerű.

Mikortól adható eper a babáknak?

Az eper azok közé a gyümölcsök közé tartozik, ami viszonylag későn adható. Ugyan nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával.

Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga kerülhet először a babák tányérjára. Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Mire érdemes figyelni, ha epret adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs külsejét, a szárakat, leveleket el kell távolítani.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Ha már meg tudja rágni, akkor is előfordulhat, hogy mivel nagyon csúszik, rágás nélkül nyelik le, amely szintén félrenyelést okozhat. Érdemes emiatt legalább negyedekbe vágni, mielőtt kínáljuk.
  • Csak egészséges, ép szemeket adjunk a babáknak, olyat ne, ami a földdel érintkezhetett, vagy sérült.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs az eper is okozhat allergiát. Mindenképpen érdemes figyelni az eper allergia tüneteire, ha először adunk a babának a gyümölcsből. Főleg mivel puffadást, hasfájást is okozhat. Először csak fél-egy szemet érdemes adni, majd kivárni 3-4 napig, amíg más újdonságot nem kap. Az esetleges allergiás reakcióknak ennyi idő elég a megjelenésükig.

HOZZZÁTÁPLÁLÁS 1.rész – GYÜMÖLCSÖK bevezetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom